Sari la conținut

Remedii pentru varice in cursul sarcinii

In timpul sarcinii probabilitatea de a face varice depinde in foarte mare masura de componenta generica. Cel mai bine afli asta de la mama si de la bunica ta. Daca ele au avut varice in cursul sarcinii sau care au fost agravate de sarcina probabilitatea de a face si tu, este mare. Pe de alta parte un rol important pentru momentul aparitiei varicelor si dezvoltarea bolii il au factorii favorizanti, iar sarcina este cap de lista.

Sarcina favorizeaza aparitia varicelor nu doar prin presiunea pe care o exercita uterul gravid asupra venelor bazinului, ci si prin modificarea profilului hormonal. Secretia crescuta de progesteron determina modificari ale peretilor venosi care se pot dilata usor si care isi pierd elasticitatea.

Daca varicele nu sunt foarte grave solutia este un consum crescut de alimente care sustin tonusul peretilor vasculari, adica alimente bogate in vitamina C si fibre pentru a evita constipatia care acentueaza problemele varicoase. Miscarea si tinerea picioarelor ridicate este o alta buna masura de ameliorare a suferintei si de prevenire a acesteia. Trebuie sa stai cu picioarele mai sus decat nivelul inimii. Pentru o abordare ceva mai activa, incearca un exercitiu de relaxare. Stai intinsa pe spate langa un perete, sprijinandu-ti picioarele de acesta la un unghi de 45⁰ si tinand genunchii drepti. Mentine pozitia timp de 3 minute, respirati profund si reveniti.

Daca situatia se complica poti apela la tratamente pentru ameliorarea varicelor in cursul sarcinii. Iata cele mai bune solutii, cu precizarea ca toate acestea, indiferent cat de simple si inofensive par, nu se folosesc decat cu acordul medicului, indiferent de varsta sarcinii.

Lipitorile. In clinici specializate se aplica pe fiecare varice cate o lipitoare. Hirudina, este enzima pe care o elibereaza lipitorile, are efect anticoagulant, dizolvand cheagurile si fluidizand circulatia in zona afectata. Tratamentul varicelor cu ajutorul lipitorilor, este recomandata deoarece trateaza atat efectul (varicele) cat si cauza aparitiei lor (spre deosebire de alte metode ce trateaza doar efectul).

Vitamina C si flavonoide. Vitamina C ajuta organismul sa mentina tesutul conjunctiv, care va sustine venele, sa fie flexibil si puternic. Flavonoidele ajuta organismul sa foloseasca vitamina C. Ia 500 mg de vitamina C si 250 mg de flavonoide. Tratamentul are scop preventiv, in cea mai mare masura, pentru cazul in care este predispusa la aparitia varicelor.
 
Consuma alimente care contin compusi cunoscuti sub denumirea de complexe oligomerice proantocianidina. Acestea sunt tipuri de flavonoide intalnite in marea majoritate a fructelor si legumelor, dar in concentratii mari in special in afine, merisoare si coacaze.

Bai cu apa rece si calda, alternativ. Alternand temperaturile, vasele de sange se dilata si se contracta, imbunatatind circulatia. Alterneaza dusul cu apa rece si apa calda la nivelul coapselor si gambelo. Circa 3-4 minute un dus cu apa rece, apoi acelasi interval de timp apa calda (la circa 40-43 grade Celsius). Baile se finalizeaza cu un dus lund (5-8 minute) cu apa rece.
 
Ciorapi elastici. Acestia sunt conceputi pentru a exercita presiunea pe picioare, ceea ce ajuta la prevenirea umflaturii venelor.

Citeste si: Modificari venoase in timpul sarcinii

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!