Sari la conținut

Rh negativ in sarcina si riscurile pe care le implica

Nu multe sunt femeile care stiu ce este acela Rh si cum influenteaza acesta sarcina, sanatatea fatului si sanatatea mamei.

Ce este Rh-ul? Pe globulele rosii din sange exista un antigen numit D. Cele care il au (85% din populatia globului) sunt persoane cu Rh pozitiv. Cele fara antigen D pe globulele rosii sunt persoane cu Rh negativ. Organismul acestora din urma, in cazul in care intra in contact, la nivel sanguin, cu sange cu Rh pozitiv, fabrica anticorpi. La urmatorul contact cu acest tip de sange, acesti anticorpi ataca globulele rosii si le distrug.      

Factorul Rh este de provenienta paterna, iar populatia este impartita in doua grupe, iar procentele se mentin permanent constante. 85% au Rh pozitiv; 15% au Rh negativ.

Situatiile mai complicate apar in cazul in care o femeie cu Rh negativ are o sarcina cu Rh pozitiv. Anticorpi materni vor ataca celulele de sange ale fatului, iar in functie de concentratia anticorpilor pot sa apara situatii destul de complicate.

Trebuie spus ca toate aceata situatie nu se traduce prin nici un fel de simptome sau semne exterioare. Totul se poate urmari doar prin verificari periodice ale concentratiei de anticorpi din sangele matern, in urma unor analize de laborator.

Efectele materne sunt minime si nesemnificative, dar efectele asupra bebelusului sunt severe, mergand de la anemie severa, la deces intrauterin sau afectare cerebrala majora a nou-nascutului. Diagnosticul afectarii fetale se poate pune ecografic, prin dozarea anticorpilor din sangele matern sau amniocenteza (extragere de lichid amniotic din interiorul uterului).

Primul pas este aflarea grupei si Rh-ului la prima vizita prenatala. Daca mama este Rh negativ, se determina gupa si Rh-ul tatalui. Daca acesta este Rh pozitiv, se vor doza anticorpii din sangele matern. In lipsa anticorpilor (ceea ce atesta lipsa imunizarii mamei) se va repeta dozarea la 28 de saptamani si 36 de saptamani.

In prezenta anticorpilor, acestia se vor verifica lunar, cresterea lor semnificand afectare fetala. Gravitatea acesteia este stabilita hematologic, ecografic si prin amniocenteza de catre obstetrician. Fatul afectat va fi extras prematur (prin operatie cezariana) sau se pot realiza transfuzii intrauterine.

Cazurile cu titru crescut de anticorpi de la prima dozare din trimestrul 1 de sarcina necesita intreruperea sarcinii.

Prevenirea acestei izoimunizari se face prin vaccinarea cu imunoglobulina anti D in primele 72 de ore de la nastere, avort sau orice alt eveniment ce pune sangele unei femei cu Rh negativ in contact cu sange Rh pozitiv, scrie American Pregnancy Association.

Factorul Rh negativ este o problema, dar daca sarcina este corect si atent monitorizata, aceste situatii limita pot fi tinute sub control.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!