Sari la conținut

Saptamana 1 de sarcina

Din punct de vedere medical prima saptamana de sarcina se socoteste incepand cu prima zi a ultimei menstruatii. Socoteala se face raportat la acest moment in clipa in care sarcina este confirmata, fapt care insa nu se poate realiza mai devreme de a patra saptamana de sarcina.

Cand este saptamana 1 de sarcina

Cele 40 de saptamani ale sarcinii, respectiv 280 de zile calendaristice, se calculeaza incluzand prima si a doua saptamana de sarcina, perioada in care practic sarcina nu exista, inca. Calculul se poate face mai usor in cazul femeilor care beneficiaza de un ciclu normal, cu o durata de 28 zile. In acest caz se poate stabili cu certituine momentul ovulatiei care are loc in jurul celei de-a 14-a zile de la primele sangerari menstruale.  

Medicii obstetricieni, mai rigurosi si mai pragmatici, spun ca, fiziologic vorbind, incepand din a 14 zi a ciclului, de 28 de zile, orice femeie, activa din punct de vedere sexual, care nu foloseste nicio metoda de contraceptie, se poate considera insarcinata. 

Mai mult, daca iti doresti si urmaresti sa ai un copil, incepand din a 14 zi, ar trebui sa te monitorizezi cu multa atentie, pentru ca este posibil ca visul sa prinda contur.

 

Semne sarcina in prima saptamana

Sarcina incepe, in adevaratul sens al cuvantului, dupa ovulatie, in a doua saptamana a celor 28 de zile.

O situatie de confuzie este creata si de faptul ca fecundarea ovulului nu este in niciun fel perceputa de organism, schimbarile hormonale fiind sesizabile abia dupa 10-14 zile de la producerea acesteia.

Exista totusi o serie de semne comune ale sarcinii, pe care le poti sesiza, daca te cunosti  foarte bine, daca esti insarcinata sau nu. Aceste semne sunt sesizabile la 5-7 zile dupa fecundare, si semanifesta printr-o usoara senzatie de oboseala si somnolenta, urinari frecvente, o senzatie de greutate la nivelul sanilor.

 

Durata sarcinii pe saptamani

In momentul in care sarcina a fost descoperita, prima zi a ultimului ciclu menstrual este punctul de reper folosit la calcului evolutiei sarcinii si al datei probabile a nasterii.  

O explicatie necesara: perioada de sarcina se calculeaza de la inceputul ultimului ciclu menstrual pana la un total de 42 de saptamani de sarcina. Totusi sarcina propriu-zisa variaza de la 38 la 40 de saptamani. Primele doua saptamani sunt saptamanile conceptiei, care intra in calcululul sarcinii propriu-zise doar daca sarcina se realizeaza efectiv si daca ovulul este fecundat.

 

Citeste despre Saptamana 0 de sarcina

Citeste despre Saptamana 2 de sarcina

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!