Sari la conținut

Saptamana 6 de sarcina

Aceasta saptamana de sarcina este prima saptamana in care au loc schimbari majore, atat cu tine cat si cu scanteia de viata din pantecele tau. Corpul produce mult estrogen si progesteron, iar acest fapt determina frecvente schimbari de atitudine si stare: exuberanta, exaltare sau nervozitate, toate la un nivel usor exagerat. Esti victima unui carusel emotional. Poti sa plangi din orice cauza, oricat de banala, si simultan esti fericita ca vei fi mama, dar si cumplit de speriata de tot ceea ce se va intampla.

 

Cum sa te ingrijesti in saptamana 6 de sarcina

Esti supusa unui asalt alhormonilor care iti provoaca variatii ale dispozitiei, greturile de dimineata, somnolenta si oboseala extrema, una dintre cele mai neplaute simptome alesarcinii, in primele 10-12 saptamani. Somnolenta pe care o simti este prin excelenta actiunea hormonilor care sustin si controleaza evolutia sarcinii. Acestia induc dorinta de a dormi, ca masura naturala de protectie a femeii gravide. In timpul somnului, in aceasta faza a sarcinii vascularizarea uterului este de trei ori mai mare decat in mod normal, ceea ce contribuie esential la dezvoltarea embrionului. Asa ca nu te impotrivi: dormi! Si inca ceva hidrateaza-te pentru doi!

 

Cum arata bebe in a sasea saptamana

Dimensiunea embrionului in aceasta saptamana ajunge la aceea a unui bob de piper. Embrionul are forma unui cilindru, alungit la cap si terminat cu un fel de coada (este forma primara a viitorului tub neural, coloana vertebrala si maduva spinarii), astfel ca bebe seamana mai degraba cu un mormoloc.

In aceasta saptamana continua dezvoltarea sistemul nervos al copilului, iar mugurele de creier, aparut saptamana trecuta, isi continua dezvoltarea. Urechile, nasul, ochii, gura incep sa se formeze. Tot in aceasta saptamana va incepe si formarea sistemului digestiv si al celui respirator. In aceste zile embrionul face primele miscari, iar structura musculara incepe sa se formeze.

Specialistii considera ca la finele celei de a sasea saptamani, faza embriogenezei este incheiata.

Este momentul in care embrionul are perfect definite toate sisteme organice, iar organogeneza poate incepe.

Cum te simti in saptamana 6

Gravida incepe sa resimta o crestere in greutate tot mai accentuata, ca urmare a tendintei organismului de a retine mai multe lichide de care a avut nevoie in procesul de embriogeneza, necesare in continuare si pentru organogeneza. Hormonul de sarcina te face sa urinezi frecvent, sanii sunt tari si durerosi, iar greata si starile de voma continua sa fie prezente, scrie baby zone.

 

Recomandari importante

Embrionul se afla inca intr-o faza critica a dezvoltatii sale, astfel ca sunt interzise cu desavarsire medicamentele, altele decat cele recomandate de medicul tau, alcoolul, tutunul si, foarte important pentru mamele foarte tinere si interesate de subiect, tratamentele de infrumusetare.

 

Citeste si despre Saptamana 5 de sarcina

Citeste si despre Saptamana 7 de sarcina

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!