Sari la conținut

Sarcina molara

Ai auzit probabil de termenul de sarcina molara insa nu ai stiut niciodata despre ce este vorba. In cele ce urmeaza vei afla cateva lucruri importante despre sarcina molara si care sunt metodele de rezolvare a problemelor de sanatate aduse de aceasta.

Ce este o sarcina molara ?

Sarcina molara este de fapt o falsa sarcina, prin care un ou neviabil este implantat in uter, iar procesul ulterior, care ar fi trebuit sa fie de gestatie, se transforma intr-unul patologic. Eroarea genetica aparuta in timpul procesului de fertilizare duce la o crestere anormala de tesut la nivelul uterului. Spre deosebire de o sarcina normala, cresterea tesutului este rapida si are aspectul unui ciorchine de strugure.  O sarcina molara este o forma de GTD (boala gestationala trofoblastica) si se mai numeste mola hidatiforma sau pur si simplu mola. Sarcinile molare pot fi complete sau partiale.

O sarcina molara completa se formeaza atunci cand spermatozoidul fecundeaza un ovul gol. Fertilizarea unui ovul gol nu poate duce la aparitia unui embrion. Dar placenta creste si secreta hormonul sarcinii hCG. Sarcina molara completa se va identifica prin intermediul unei ecografii care va arata faptul ca nu exista nici un fat, ci numai tesut molar.

Molele partiale apar cand un ovul este fertilizat de doi spermatozoizi si degenereaza intr-un embrion cu defecte grave. Embrionul va fi repede consumat de masa anormala. Tot un caz de mola partiala este cel in care sunt conceputi gemeni, iar unul dintre ei este normal, iar celalalt este o mola. In acest caz embrionul sanatos va fi foarte repede consumat de cresterea anormala.

 

Care sunt simptomele unei sarcini molare?

-          Sangerari usoare sau severe

-          Greturi si varsaturi

-          Aparitia unor afectiuni rare, cum ar fi bolile tiroidiene

-          Preeclampsia precoce (tensiune arteriala ridicata)

-          Nivel foarte crescut de hCG

-          Netectarea miscarilor fetale sau a batailor inimii

 

Cum se pune diagnosticul de sarcina molara?

Un simplu examen pelvin iti va arata daca ai uterul prea mare sau prea mic pentru varsta gestationala, ovare marite si/sau cantitati anormal de mari ale hormonului de sarcina hCG .

La ecografie se poate vedea o formatiune sub forma de strugure, care semnifica tesut molar (placenta anormala).

 

Cum se trateaza sarcina molara?

Din fericire, corpul nostru are grija singur de obicei de orice anormalitate intalnita si va termina spontan sarcina, expulzand tesutul molar.

In cazurile in care se ajunge la interventie, sarcina molara este indepartata prin chiuretaj sau medicamentatie.  Aproximativ 90 % din femeile care au avut o interventie pentru indepartarea unei sarcini molare nu necesita nici un tratament ulterior.

Este indicat sa fi monitorizata timp de 6 luni dupa o astfel de interventie sau cat timp considera medicul curant. Va trebui sa mergi din nou la control dupa interventie deoarece unele mole pot incepe sa creasca din nou si implica riscuri, chiar cancer. Dupa o sarcina molara trebuie sa eviti timp de un an sa ramai insarcinata.

 

Prognostic

Mai mult de 80 % dintre molele hidatidiforme sunt benigne. Rezultatul dupa tratament este de obicei excelent.

In 10 pana la 15 % din cazuri, molele hidatiforme se pot dezvolta in mole invazive . Aceasta conditie este numita boala trofoblastica persistenta (PTD) . Molele pot patrunde in peretele uterin ducand la hemoragii sau alte complicatii.

In 2 pana la 3 % din cazuri, molele hidatiforme se pot transforma in coriocarcinom, care o forma de cancer invaziv, cu crestere rapida si care duce la metastaze. Si totusi, rata lui de vindecare cu chimioterapie este foarte mare (peste 90% dintre cele cu cancer neinvaziv traiesc si pot avea in continuare copii, dintre cele cu cancer invaziv, 75% -80 % traiesc, dar de obicei nu mai pot face copii).

Nu trebuie sa te sperii, incidenta sarcinilor molare este mica (in jur de 1/10 000 de sarcini) si in cele mai multe cazuri se rezolva singure, pe cale naturala, fara interventia medicului. Multe femei isi dau seama ca au avut o sarcina molara doar la expulzarea tesutului anormal.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!