Sari la conținut

Sarcina, vremea rinitelor

Nasul infundat in sarcina nu este neaparat semn de raceala sau alergie. Afla de ce rinitele „ataca” femeile gravide, ca sa-ti linistesti grijile despre luatul de pastile.

 

Cand i-am spus medicului meu obstetrician ca nu mai pot dormi din cauza nasului infundat – si eram destul de panicata din cauza asta, ca se cam acumula oboseala – a zis sa-mi dau si eu cu un spray cu apa de mare pe la nas. Pe moment, m-a enervat relaxarea asta a lui. Dupa care (adica dupa niste discutii si un pic de documentare pe problema) mi-am dat seama ca doctorul meu – care-mi stia pe dinafara dosarul medical de sarcina – n-avea de ce sa insiste mai mult pe problema, pentru ca intalnise de multe ori aceasta conditie la femeie gravide absolut sanatoase.

 

Stai linistita, trece. Dupa nastere.

Este vorba de rinita de sarcina, care afecteaza cam una din trei gravide, mai ales in trimestrul al treilea (dar poate incepe si in luna a doua dupa conceptie). Ori te umpli de mucozitati, ori ti se infunda nasul, fornai, stranuti si tot asa, de parca ar fi tabarat toate racelile pamantului pe tine. Iar noaptea e cel mai greu, pentru ca statul la orizontala favorizeaza obstructia nazala si te forteaza sa respiri pe gura – senzatie tare neplacuta!


Sursa foto: webmd.com

Nu te mai gandi cu groaza ca vei primi tratament medicamentos pentru ca nu e cazul. Nu e niciun virus la mijloc, nicio alergie, responsabile sunt doar modificarile ce au loc in organism pe timpul sarcinii: nivelurile crescute de estrogen si de volum de sange in circulatia sanguina provoaca umflarea mucoaselor, iar asta determina infundarea nasului. Uneori, aceste modificari pot produce si cresterea secretiei de mucus, prin urmare, e posibil sa-ti si curga nasul intr-o disperare. Din pacate, o sa te tina toata sarcina. Din fericire, o sa-ti revii la 1-2 saptamani dupa nastere.

 

Remedii pentru nasul infundat

Prin urmare, ca sa nu te simti la fel de frustrata cum am fost eu cea suferinda in fata doctorului meu mult prea relaxat, iata cateva sfaturi sa-ti mai ameliorezi starea:

  • Nu mai dormi la orizontala, pune niste perne sub tine (cap, trunchi). Trebuie sa ai capul mai sus decat nivelul inimii ca sa mai scapi de obstructia nazala.
     
  • Stai in baie de aburi. Nu-ti recomand nici baile, nici dusurile fierbinti (din cauza riscului de pierdere de sarcina sau declansare de travaliu, in functie de cat de gravida esti); in schimb, poti umple baia de aburi pentru cele 15-20 de minute cat iti faci toaleta de seara, o sa te ajute mult peste noapte.
     
  • Pune-ti un prosop ud cald spre fierbinte pe fata si stai asa pana se raceste. Repeta pana se desfunda nasul.
     
  • Fa inhalatii deasupra unui lighean cu apa fierbinte si cativa stropi de ulei de menta.
     
  • Bea multa apa, ca sa elimini mucusul in exces.
     
  • Pune-ti un umidificator in camera, sa fluidizeze secretiile nazale si sa desfunde sinusurile. Ai grija sa cureti filtrul periodic si sa folosesti apa distilata pentru incarcarea lui.
     
  • Cere-i medicului sa-ti recomande un spray cu apa salina.

 

Sursa foto articol: nysinuscenter.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!