Sari la conținut

Scade sansele de a face cezariana

Astazi, aproximativ una din trei femei naste prin cezariana. In unele situatii, inclusiv cea in cazul in care copilul este pozitionat-o dintr-o parte in cealalta (transversal) sau placenta acopera colul uterin (placenta previa), cezariana este cel mai sigur mod de a da nastere. Cu toate acestea, in cele mai multe situatii, nasterile vaginale spontane (nasteri care nu sunt induse si nu implica utilizarea de forceps, extractie vid sau o operatie cezariana) sunt mai sigure atat pentru femei cat si pentru copii.

In timp ce majoritatea mamelor si copiilor care trec printr-o nastere prin cezariana sunt in regula, cezariana implica mai multe riscuri decat nasterea vaginala spontana.

Femeile care fac cezariana au mai multe infectii dupa nastere (de obicei in uter, vezica urinara sau la locul inciziei, inclusiv infectii rezistente la antibiotice), resimt mai multa durere, au o perioada mai lunga de recuperare si au sanse mai mari sa fie respitalizate. Femeile care fac cezariana au, de asemenea, un risc usor mai crescut de complicatii rare cum ar fi cheaguri de sange si obstructii intestinale.

Citeste aici despre riscurile operatiei de cezariana.

O femeie care a avut o cezariana este mai probabil sa faca din nou cezariana la sarcinile viitoare. Pe masura ce numarul de cezariene creste pentru o femeie, creste si riscul de complicatii la sarcinile ulterioare.

Potentialele complicatii includ sarcina ectopica (sarcina care se dezvolta in afara uterului), placenta previa (cand placenta se ataseaza in apropierea sau pe deschiderea colului uterin), precum si alte probleme placentare si probabilitatea rupturii de uter in timpul sarcinii.

Cu fiecare cezariana apare si mai mult tesut cicatricial in zona inciziei precedente. Acest lucru poate duce la pierderea mai mare de sange si la o durata mai mare a operatiei de cezariana pentru cezarienele ulterioare.

O complicatie rara a cezarienei repetate este aparitia unui atasament anormal al placentei, in care placenta creste adanc in sau prin peretele uterului in zona cicatricii precedente. Placenta poate creste chiar si in peretele vezicii urinare. Apoi devine dificil de scos, ducand la pierdere de sange dificil de controlat si la eventuala prejudiciere a vezicii urinare. In aceste cazuri poate fi necesara histerectomia pentru a preveni hemoragia severa.

In plus fata de a ajuta femeile sa evite potentialele probleme, travaliul si nasterea vaginala sunt benefice si pentru copii. Hormonii care duc la declansarea si progresul travaliului ajuta copilul sa se pregateasca pentru nastere, reducand sansele de probleme cum ar fi cele de respiratie. Copiii care se nasc vaginal au rate mai mici ale anumitor boli, inclusiv astm, diabet si alergii. Cercetatorii cred ca aceste beneficii au de-a face cu bacteriile sanatoase din canalul vaginal la care bebelusii sunt expusi la timpul nasterii.

Daca nu exista un motiv medical clar, convingator pentru tine sa faci cezariana, sa ai o nastere vaginala este probabil cea mai sigura optiune atat pentru tine cat si pentru copilul tau

Urmatoarele sfaturi te pot ajuta sa reduci sansele de a trece printr-o operatie de cezariana:

  • Intreaba clinica la care vei naste care este rata de cezariene si de nasteri naturale. In cazul in care rata de cezariana este de peste 15 la suta, este probabil ca practica clinicii este sa apeleze la cezariana si in cazul femeilor care ar putea naste vaginal in conditii de siguranta.
  • Fii proactiva in legatura cu obiceiurile sanatoase. Alimentatia echilibrata si exercitiile efectuate in mod regulat pot reduce riscul de complicatii, cum ar fi diabetul gestational, care de multe ori duce la cezariene.
  • Nu induce travaliul doar daca exista o necesitate medicala clara. Nu te ingrijora ca bebelusul este prea mare (ca varsta gestationala).  Nu este o problema pana la o saptamana dupa data termenului de nastere.
  • Nu te duce la spital pana cand nu esti in travaliu activ. Daca te duci la spital si nu esti inca dilatata la patru centimetri,  te pot trimite acasa sau sa faci o plimbare in apropiere.
  • Ia langa tine un partener care sa te ajute si sa te inteleaga si care are incredere in puterea ta de a naste. Poate fi o prietena sau o doula.
  • Evita interventiile medicale de rutina in timpul travaliului si in special monitorizarea fetala electronica continua, daca nu este absolut necesara.
  • Rezista la orice presiune de a face cezariana daca nu exista nici un argument puternic.
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!