Sari la conținut

Semnele nou-nascutului partea I

In primele zile dupa nastere, o sa-i studiezi corpul centimetru cu centimetru. Invata ce sunt semnele cu care s-a nascut sau care-i vor aparea pe parcurs, ca sa le primesti si sa le accepti cu relaxare.

 

Toata copilaria mi s-a spus ca am un semn din nastere pe spate pentru ca mama, in timp ce era gravida, a poftit la una-alta si s-a atins acolo cu obiectul respectiv. Iar cand eu spun ca fiu-meu e curat-curat (si a trecut, deja, de varsta la care ar fi putut sa-i apara vreun semn din nastere), interlocutorul trage concluzia ca eu n-am poftit la nimic in sarcina. Am stat, de multe ori, in copilaria mea, si m-am intrebat la ce-o fi poftit atat de tare mama lui Mihail Gorbaciov de si-a marcat atat de vizibil copilul. Credinte din astea populare te si fac sa te simti prost la gandul ca n-ai fost in stare sa te abtii, ca sa nasti un copil perfect. Ca sa nu cazi in aceasta capcana trista dupa cel mai solicitant moment din viata ta – nasterea – afla ca semnele nou-nascutului nu tin de tine si de ceea ce-ai facut in sarcina, ci de modul in care s-a petrecut dezvoltarea fatului in uter. Te-ai mai linistit un pic?

 

Unele dispar, altele raman toata viata

Unele semne pot fi detectate de la nastere; altele apar in perioada imediat umatoare (cateva zile, saptamani); unele dispar in cateva luni sau cativa ani, altele raman imprimate pe corpul copilului pentru toata viata. Este in functie de tipul de semn (tipul de „eroare” produs in dezvoltarea organismului din uter).

Acestea se impart in doua categorii: vasculare – apar atunci cand vasele de sange nu se formeaza corect (fie sunt prea multe la un loc, prea inghesuite; fie sunt prea dilatate decat restul) si pgimentare – apar atunci cand se produce o disfunctie in inmultirea si dezvoltarea celulelor care produc pigmentul pielii (ori sunt prea multe, ori sunt prea putine in zona respectiva).

 

Dintre semnele vasculare ale nou-nascutului, iata care sunt cele mai comune:


Sursa foto: emmapoliquin.com

Petele maculare (nevus simplex), numite, de asemenea: „petice somon”, „cioc-de-barza” (daca sunt pe baza cefei), „sarutul ingerului” (daca sunt pe frunte). Sunt de un rosu pal si mai pot aparea, in afara de zonele mentionate, pe pleoape, pe nas, pe buza superioara, pe gat. De obicei, se duc de la sine pana la varsta de 1-2 ani a copilului, desi exista cazuri in care au rezistat pana la varsta adulta. Sunt mai vizibile atunci cand copilul manifesta emotii puternice – de exemplu, plange in hohote.

 


Sursa foto: birthmarksupportgroup.org.uk

Hemangioamele, numite si „pete capsuna”, pentru ca au o suprafata asemanatoare ca textura deliciosului fruct. Pot aparea la suprafata pielii bebelusului sau in profunzime si, uneori, nu sunt vizibile decat la cateva zile dupa nastere. De obicei, daca e sa apara, o fac in prima luna de viata si, de cele mai multe ori, se intampla pe fata bebelusului. Prefera nou-nascutii prematuri sau de sex feminin. Hemangioamele cresc vertiginos in primele sase luni, intre 12 si 18 luni o lasa mai moale, apoi incep sa-si reduca dimensiunile de la sine. In cam 90% din cazuri dispar pana la varsta de noua ani.

 


Sursa foto: dermquest.com

Petele rosii (nevus flammeus), numite si „pete de vin” sau „malformatii capilare” sunt semne din nastere din aceeasi categorie ca a lui Gorbaciov, daca tot l-am mentionat. Sunt vizibile de la nastere, au o culoare rosie puternica din cauza vaselor de sange dilatate si sunt localizate, cel mai adesea, pe fata, gat, brate sau picioare. Cresc odata cu cresterea celui care le poarta si au tendinta sa se inchida la culoare odata cu trecerea timpului, iar pielea zonei sa se ingroase. Nu dispar de la sine (adica fara interventii medicale).

 

De asemenea, in cazul copiilor blonzi, cu pielea deschisa la culoare, mai apare o „vanataie” in zona dintre ochi, fix la radacina nasului. De fapt, sunt vasele de sange foarte vizibile sub epiderma foarte subtire, ceea ce creeaza impresia de vanataie si face sa tresare toate bunicile si mamele cu copii mari, care-au uitat acest aspect. Sau care au avut, pur si simplu, copii un pic mai „bronzati”.


Sursa foto: mommypotamus.com

Citeste luni despre tipurile de semne pigmentare ale nou-nascutului, ca sa acoperi si grija asta inainte sa-ti aduci puiul pe lume.

 

Sursa foto articol: childrens-health.lovetoknow.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!