Sari la conținut

Semnele unei sarcini multiple

Femeile insarcinate cu gemeni sau tripleti prezinta anumite semne speciale? Da…si nu. La fel ca si in cazul unei sarcini normale in care simptomele pot varia drastic de la o femeie la alta, in cazul sarcinii multiple semnele pot fi extrem de diferite.

Este adevarat ca greturile matinale, oboseala si greutatea pot fi mai intensificate in cazul sarcinii multiple. Dar exista si cazuri in care aceste simptome sunt aproape inexistente!

Dar care sunt semnele care indica o sarcina multipla?

Cresterea in greutate

Cresterea timpurie in greutate cu pana la 5 kg in primul trimestru se poate datora volumului de sange marit si marimii uterului. Pana la sfarsitul celui de-al doilea trimestru, cele mai multe mame de gemeni au luat in greutate 7 pana la 13 kg, mai mult decat in cazul sarcinilor singulare.

Mai mare decat varsta gestationala

Marimea mare a uterului poate fi un indicator puternic pentru sarcinile multiple. Oricum, cele mai multe femei au o marime in talie mai mare, iar burtica le apare mai devreme, deci nu va ingrijorati daca nu mai puteti intra in blugi la o luna jumatate de sarcina!

Greturi severe, cu episoade de voma

Unele mame de multipli au raportat ca simptomele lor au fost mai severe in cazul gemenilor, fata de sarcinile singulare. Nu toate mamele experimenteaza insa asemenea simptome grave.

Simti mai repede miscarile fetale

Multe femei, spre deosebire de opinia medicala, spun ca simt miscarile bebelusilor mult mai devreme decat in cazul unei sarcini singulare.

Valori anormal de mari la testul AFP (alfa fetoproteina)

Pentru multe mame care nu au experimentat simptome extraordinare, acesta este primul lucru care ridica un semn de intrebare. Testul AFP masoara o proteina secretata de ficatul fetal. Doi (sau mai multi) copiii cresc cantitatea de proteina din sangele mamei si vor produce valori crescute. Pentru ca un rezultat mare poate sugera, de asemenea, anomalii pentru copil, medicul va programa o ecografie pentru stabilirea exacta a situatiei .

Oboseala extrema

Purtarea in pantece a unui copil seaca de energie organismul mamei, dar cea care transporta doi sau trei copii va fi cu siguranta extenuata! Oboseala este, probabil, cea mai frecventa plangere venita din partea mamelor de multipli.

Am toate semnele! Ar putea fi gemeni?

Daca banuiesti ca ai mai multi bebelusi in burtica, cel mai bine este sa vorbesti cu medicul curant.

Singura cale de a sti sigur daca ai mai mult de un copil este o ecografie amanuntita efectuata de catre un profesionist in al doilea trimestru .

Ascultarea a doua batai de inima este dificila chiar si pentru cei mai experimentati obstetricieni, chiar si cu tehnologia Doppler. Iar o ecografie timpurie nu este concludenta.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!