Sari la conținut

Studiu: Cezariana produce copii cu sistem imunitar slab

Suna foarte SF, dar este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la o universitate medicala din Suedia, una dintre cele mai prestigioase din Europa.

 

Un nou studiu facut la Karolinska Institutet – universitate de medicina aflata in Suedia, Stockholm – a stabilit ca modul in care un copil vine pe lume isi pune amprenta in matricea celulelor stem ale acestuia. Aceasta descoperire ar putea fi de mare importanta in intelegerea urmatorului fenomen: indivizii nascuti prin aceasta operatie prezinta un risc mai ridicat de boli. Cu toate acestea, inca nu s-a stabilit daca aceste modificari de exprimare ale ADN-ului copilului sunt temporare sau vor persista de-a lungul timpului. Pana acum, s-a constatat – din punct de vedere statistic - ca riscurile de astm, diabet de tip I, obezitate si celiachie sunt mai ridicate in cazul indivizilor nascuti prin ceazariana la cerere.

 

Bebelusii nascuti prin cezariana – risc de boli metabolice si imunitare

Schimbarile epigenetice al ADN-ului din nucleul celulei se petrec atunci cand factorii de mediu afecteaza felul in care genele se exprima, fara a schimba, efectiv, codul genetic. Astfel, unele gene pot fi „trezite”, altele „reduse la tacere” astfel incat sa adapteze functiile organismului la nevoile mediului in care se dezvolta. Alte studii au scos la iveala faptul ca substantele toxice cu care venim in contact sau regimul alimentar pe care il urmam in viata pot determina aparitia unor astfel de modificari epigenetice – iar in unele cazuri acestea chiar pot fi transmise generatiilor urmatoare (deci e clar ca persista toata viata in ceea ce ne priveste).

In cazul studiului de fata, cercetatorii au investigat schimbarile epigenetice aparute in celulele stem extrase din cordonul ombilical al 43 de nou-nascuti. 18 dintre acestia fusesera nascuti prin operatie cezariana. Rezultatele au aratat diferente epigenetice specifice intre cele doua grupuri in cazul a aproape 350 de regiuni ale ADN-ului, inclusiv in cazul genelor cunoscute pentru implicarea lor in controlarea metabolismului sau a sistemului imunitar.

 

Nasterea naturala produce bebelusi luptatori

Explicatia posibila ar fi ca, in timpul nasterii naturale, fatul este supus unei cantitati considerabile de stres care il pregateste pentru viata extrauterina, ii „activeaza” sistemele de aparare, ceea ce nu se petrece in cazul bebelusilor nascuti prin cezariana.

Rezultatele acestui studiu se leaga foarte mult de cele ale unei alte cercetari facute tot in Suedia, in cadrul caruia a fost investigat nivelul de bacterii bune din sistemul digestiv al 24 de bebelusi, dintre care noua nascuti prin cezariana. Cercetatorii au prelevat culturi bacteriene din sistemul lor digestiv la o luna, trei, sase, 12 si, respectiv, 24 de luni dupa nastere. De asemenea, bebelusilor li s-a luat sange pentru a se testa raspunsul imunitar al organismului.

Concluzia a fost ca cei nascuti prin cezariana – adica cei care n-au trecut prin canalul de nastere al mamei – au lipsa una dintre grupele majore de bacterii bune sau acestea au aparut mai tarziu in organismul lor, in comparatie cu bebelusii nascuti natural. In unele cazuri, aceasta grupa importanta de bacterii nu si-a facut simtita prezenta in organismul bebelusilor nascuti prin cezariana chiar pana la varsta de un an, iar numarul total de bacterii al acestora era, de asemenea, mai scazut decat al celor nascuti vaginal.

Cele doua studii au ca numitor comun cercetarea dezvoltarii sistemului imunitar, care depinde si de colonizarea bacteriana a organismului bebelusilor.

 

Sursa foto articol: ca.51daifu.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!