Sari la conținut

Teama de nastere

Femeile aflate la prima sarcina au o angoasa: nasterea si teama de nasterea naturala. Teoretic teama nu are nici o justificare si de cele mai multe ori femeile inteleg ca, de cand lumea si pamantul, femeile aduc pe lume prunci, dar teama ramane prezenta.

Solutia cea mai buna este sa vorbesti cu medicul tau si sa gasiti, impreuna, cele mai bune solutii care sa te ajute sa depasesti cu bine, mai ales psihic, nu doar fizic, acest moment. Teama de nastere imbraca mai multe aspecte. Dialogul cu medicul, eventual cu o moasa cu experienta, te poate ajuta sa intelegi mai bine ce se intampla, cat de intense sunt durerile de nastere si sa alegi cea mai buna formula prin care acestea sa poate fi tinute sub control.

Anestezia epidurala este o solutie, cu minime contraindicatii, cu riscuri scazute, care te poate ajuta sa treci usor peste travaliu si nastere.

Femeile insarcinate trebuie sa ia realitatea asa cum este. Travaliul si nasterea nu sunt chiar o placere, dar ceea ce trebuie sa stie orice gravida este ca organismul femeii care a dus la termen o sarcina, care se afla in stare buna de sanatate, poate sa faca fata fara nici un fel de probleme nasterii.

 
Si inca ceva: nasterea doare, dar nu lasa nici un fel de urme si trece dintr-o data!

Teama fata de nastere produce un stres suplimentar si femeilor care sunt programate, din diferite motive, pentru cezariana. Cezariana este o operatie care implica toate riscurile unei interventii chirugicale, dar salveaza vieti.

In cazul unei operatii de cezariana programate, medicul este cel care explica femeii care sunt etapele si ce se petrece. Anestezia poate sa fie partiala, caz in care femeia "asista" la nastere. Daca este o cezariana de urgenta, femeia trebuie sa inteleaga ca operatia este o necesitate si trebuie sa abordeze situatia cu incredere. 98% din intervenntiile de cezariana de urgenta sunt un succes.

Marele sfat al psihologilor este acela ca femeile care nasc prin cezariana sa nu-si minimalizeze rolul si importanta. Angoasa nasterii devine, in cazul lor, o angoasa a nasterii "usoare", fara implicare. Mama ramane mama si este creatoarea copilului (impreuna cu tatal acestuia), indiferent cum vine el pe lume.

Teama de durere este un sentiment firesc si normal. Abordeaza problema cu sinceritate. Cere ajutorul partenerului tau, pastreaza si incurajeaza o relatie apropiata cu medicul tau, marturiseste-i temerile si spaimele tale si, cel mai important, accepta ajutorul.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!