Sari la conținut

Dilatarea cervicala

Nasterea depinde de dilatarea cervicala, asa ca este bine sa stiti cate ceva despre aceasta. Macar cat sa intelegeti ce va spune doctorul.

Exista mai multe faze ale dilatarii cervicale:

1. Faza latenta: 0-3 cm. Colul uterin incepe sa se subtieze si este posibil sa pierdeti mucusul cervical. De obicei, acesta este un indicator ca se apropie momentul travaliului. Insa nu se poate sti cu siguranta cand anume. Adica este posibil sa dureze intre cateva ore si cateva zile, uneori chiar peste o saptamana.

2. Inceputul travaliului: 4-7 cm.  Eliminarea se sange este normala in aceasta perioada, dar nu foarte abundent. Perioada poate dura pana la 12 ore pe care nu trebuie sa le petreceti neaparat in maternitate.

3. In timpul travaliului: 8-10 cm. Contractiile sunt violente, lichidul amniotic se scurge. Este cea mai dureroasa etapa a nasterii. Durata este de pana la o ora, dar poate fi si mai putin daca nu sunteti la prima nastere.

4. Dilatarea completa: 10 cm. Cand colul uterin este dilatat complet capul copilului incepe sa apese pe vagin si nu mai este mult pana cand nasteti.

Dilatarea in sine nu este dureroasa, ea fiind asemanatoare cu durerile din timpul menstruatiei. Cele mai dureroase sunt contractiile. Contractiile sunt cele care produc dilatarea colului uterin.

Uneori, daca travaliul dureaza de prea mult timp si dilatarea nu se produce, se apeleaza la tehnici de inducere a nasterii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!