Sari la conținut

Uterul iritabil in sarcina

Uter iritabil este numele dat uterului care se contracta intr-un mod nefiresc in timpul sarcinii. Spre deosebire de contractiile reale, care vin si trec la fiecare cateva minute, contractiile uterului iritabil se simt mai mult ca niste stransaturi. Aceste contractii nu scurteaza sau deschid cerivixul si ca atare nu duc la travaliu.
 
Foarte putine studii au fost facute pentru a investiga cauzele si riscurile posibile cum ar fi travaliul inainte de termen. Din cauza lipsei cercetarilor, cauza declansarii uterului iritabil este necunoscuta. Din observatiile empirice se stie ca printre factorii declansatori ai uterului iritabil se numara exercitiile, ridicarea obiectelor grele, orgasmul, dehidratarea, stresul, constipatia sau vezica plina. 
Cele care sufera de uter iritabil au un risc usor marit de travaliu prematur. 
 
Simptomele uterului iritabil
Uterul iritabil se poate simti asemanator cu contractiile Braxton Hicks, dar in cazul acestei afectiuni contractiile apar mai frecvent, sunt mai dureroase si tind sa aiba o frecventa mai regulata (atat durata, cat si interval de aparitie). Multe femei le confunda de travaliul real din cauza intensitatii contractiilor. Contractiile pot fi, de asemenea, insotite de o senzatie de presiune si de dureri de spate. Spre deosebire de contractiile Braxton Hicks, contractiile uterului iritabil  se agraveaza odata cu cresterea activitatii. Uter iritabil se poate simti, de asemenea, ca o burta stransa in mod constant, care isi poate accentua senzatia de strangere daca stai sau dimpotriva, daca mergi pe jos. „Burta stransa” poate dura uneori mai mult de o ora.
 
Diagnosticarea uterului iritabil 
Pentru a diagnostica un uter iritabil, medicul va monitoriza probabil contractiile prin utilizarea centurilor sensibile la presiune legate pe burta pentru a determina daca acestea sunt contractii de un uter iritabil . Medicul poate face apoi teste pentru a vedea daca esti in risc de travaliu prematur . Aceast lucru poate fi determinat prin analiza secretiile vaginale pentru a verifica existenta fibronectinei fetale. Daca va fi gasita, poate fi indiciul pentru travaliu prematur dar testul nu este 100% exact. Medicul poate face o ecografie pentru a masura colul uterin si a verifica starea de sanatate a copilului.
 
Tratamentul pentru uter iritabil 
Unii medici recomanda sa stai culcata pe partea stanga, pentru cateva ore si sa bei apa pentru a incerca sa opresti contractiile . Stresul poate declansa contractii , de aceea este important sa incerci sa reduci nivelul de stres. Este nevoie de consumarea unei cantitati mari de apa, dar si de a pastra vezica goala pe cat posibil. Micile schimbari in stilul de viata - cum ar fi sa o iei mai usor cu toate- pot avea un impact foarte mare.
In functie de severitatea de uterului iritabil , medicul tau iti poate prescrie medicamente pentru a incerca si sa previna contractiile sau pur si simplu pentru a usura durerile date de contractii . Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa luati de zi cu zi un supliment de magneziu pentru a usura contractiile.
 
Daca medicul tau  crede ca ai un risc crescut de travaliu prematur s-ar putea sa iti impuna repaus la pat. Acest lucru ar putea insemna repaos total la pat (ceea ce inseamna ca petreci aproape tot timpul in pat), repaus partial la pat (ceea ce inseamna trebuie sa stai suplimentar in pat cca 4 ore fata de timpul normal de odihna) sau de odihna pelvina (adica nici o activitate sexuala).
 
Cand sa mergi la spital
Daca ai incercat toate cele de mai sus, iar contractiile nu inceteaza, trebue sa mergi la spital pentru un control. Daca ai dureri intense constante, sau daca simti ca intri in travaliu, trebuie sa mergi direct la spital. In cazul in care ti se rupe apa inainte de a ajunge 37 saptamani trebuie sa mergi direct la spital. Femeile cu uter iritabil sunt ceva mai expuse riscului de travaliu prematur si atunci este mai bine sa vezi un medic imediat pentru a evita orice fel de probleme. 
 
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!