Sari la conținut

Vreau sa nasc si nu se-ntampla!

Mintea noastra este atat de puternica, incat ne domina fara sa ne dam seama de foarte multe ori. Multe gravide, care-si doresc sa nasca natural, ajung in situatii de blocaj pe ultima suta de metri pentru ca nu si-au „curatat” sentimentele.

 

Ori nu mai aveam eu rabdare in ultimele zile de sarcina, ori chiar parea ca fiul meu nu mai are de gand sa vina pe lume. Intrasem in saptamana 40 cu un travaliu fals, dar cu un col nedilatat, astfel incat mi se parea ca va mai dura o vesnicie. I-am povestit despre asta moasei care urma sa ma asiste emotional la nastere si mi-a spus un lucru pe care nu l-am crezut pe moment: „Trebuie sa te eliberezi de frica de nastere”. Care frica de nastere, ca eu abia asteptam momentul! Dar am stat un pic cu mine si mi-am reanalizat pozitia sufleteasca si mentala vizavi de ce urma sa vina. Iar a doua zi am nascut fara probleme, in doar trei ore si jumatate, un ditamai baietelul! Am luat-o ca pe-o coincidenta atunci, mi-am zis: „Asa a vrut Tudor sa vina, cand era el pregatit!”.

In ultimul timp, insa, am intalnit tot mai multe mamici cu sarcini lungi si nasteri care se lasa asteptate. Si am inceput sa ma intreb daca Tudor a venit cand era el pregatit, sau cand am fost eu cu adevarat? Asa ca am stat de vorba cu psihologul Loredana Andrei despre blocajele fata de nasterea naturala.

 

Cum se manifesta un blocaj psihologic vizavi de nasterea naturala? Este constient sau inconstient?

Un blocaj psihologic presupune confruntarea a doua parti din tine, partea care isi doreste sa reuseasca ceva si partea care se teme ca nu va reusi. In cazul nasterii naturale, cu cat se apropie momentul, cu atat creste dorinta de a-ti intalni copilul si de a scapa de burtica, dar creste si frica de ceea ce presupune aceasta intalnire. Teama ca nu vei reusi, ca vor aparea probleme, ca nu vei rezista si in final, cea mai mare frica, ca se va intampla ceva cu copilul sau cu tine.  Blocajul se manifesta prin anxietate foarte mare sau prin dorinta de a abandona nasterea naturala de teama ca nu vei reusi.

 

De unde izvorasc aceste blocaje?

Cauzele sunt inconstiente de cele mai multe ori, nu pot fi legate de un moment anume, sau de un eveniment. Sunt si situatii in care poate a existat o experienta traumatizanta in spital, sau legata de sanatate, in trecut, care poate amplifica teama si declansa blocajul.   

Aceste blocaje se pot prelua din familie?

In general, teama de nastere se preia de la mama sau de la femeile din famile care au trecut printr-o nastere grea, traumatizanta. Aceste povesti raman in subconstient si ies la suprafata in astfel de momente.

 

Care ar trebui sa fie pozitia unei femei fata de toate povestile din familia ei despre nasteri naturale?

Orice femeie trebuie sa stie ca nu exista doua nasteri la fel, nici macar in cazul aceleasi femei. Cu atat mai mult atunci cand vorbim de femei diferite. Mai mult, pregatirea psihologica pentru nastere este foarte importanta. Daca te gandesti ca va fi groaznic este posibil sa fie groaznic si pentru ca aceste ganduri amplifica durerea. Daca este posibil, viitoarea mamica ar trebui sa refuze sa asculte povesti ce ar putea sa o afecteze emotional.       

 

Cum se poate rezolva o asemenea situatie, pentru declansarea nasterii?

In astfel de situatii, viitoarei mamici i-ar prinde bine consilierea prenatala pentru ca aceasta are nevoie sa vorbeasca despre temerile ei. Daca nu poate beneficia de consiliere, atunci ar putea sa vorbeasca cu medicul despre temerile sale, iar apoi sa gaseasca modalitati de relaxare. Sa doarma cat mai mult, sa se plimbe mult si sa se autosugestioneze zilnic ca totul va fi bine.   

 

Cum se poate pregati o femeie psihic pentru nasterea naturala? (vorbim de prima nastere naturala)

In primul rand, o femeie aflata la prima nastere ar trebui sa fie pregatita atat pentru nasterea naturala, cat si pentru cezariana, in cazul in care apar complicatii. In ceea ce priveste nasterea naturala, femeia trebuie sa se autosugestioneze ca va reusi, ca organismul femeii este conceput astfel incat sa o ajute in acele momente, ca durerile vin si pleaca, ca durerea nu este continua, ca medicii sunt acolo pentru a o ghida, ajuta. Dar cel mai important este sa se programeze pentru momentul de dupa nastere, sa-si imagineze momentul in care va avea bebelusul in brate, ce va simti atunci, ce va face. Respiratia este foarte importanta. Femeia ar trebui sa se concentreze pe respiratie si nu pe durere. In felul acesta durerea nu va mai fi perceputa la aceeasi intensitate ca atunci cand te concentrezi pe ea. Foarte important este sa stie la ce sa se astepte, iar in acest sens exista filmulete cu nasteri naturale. Binenteles, trebuie atent alese pentru a nu o speria mai tare pe viitoarea mama.

 

Ce beneficii are pentru psihicul femeii nasterea naturala?

Nasterea naturala, pe langa multitudinea de beneficii aduse organismului si copilului, ofera femeii mai multa incredere in sine. Mai mult curaj, mai multa indrazneala si credinta ca daca a castigat aceasta batalie, nimic nu ii mai poate sta in cale. Va fi evenimentul la care se va raporta de fiecare data cand va trebui sa depaseasca un alt blocaj psihologic, va fi dovada ca se poate.

 

 

 

"Teama de nastere este atat de puternica incat impiedica declansarea travaliului. Teama ne impiedica sa actionam si ne modifica perceptiile." Loredana Andrei, psiholog.
Pe Loredana Andrei o poti gasi pe blogul personal www.psihologinconcediu.ro.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!