Sari la conținut

42% dintre romance aleg sa stea doi ani in concediul de crestere a copilului

Peste 40% dintre mamele din Romania opteaza sa stea doi ani in concediul de crestere a copilului, chiar daca indemnizatia acordata de stat in acest caz este de maxim 1.200 lei, potrivit unei analize Smartree, potrivit unei analize a firmei de servicii HR Smartree.

Analiza Smartree a luat in considerare perioada 2012-2014 si a inclus 3.330 de angajati intrati in concediu de ingrijire a copilului, majoritatea din companii multinationale.
Datele arata ca, in fiecare an, din totalul angajatelor din Romania, 2,5% raman, in medie, insarcinate. Dintre acestea, 42% opteaza pentru concediu de crestere a copilului de doi ani, restul de 58% alegand varianta de un an.

Indemnizatia de crestere a copilului reprezinta 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, dar in limita maxima de 3.400 lei in cazul concediului pentru cresterea copilului de pana la un an (3 ani in cazul copilului cu handicap) si de 1.200 lei in cazul concediului de pana la doi ani.

Analiza Smartree mai arata si ca barbatii opteaza, la randul lor, pentru un concediu de crestere a copilului. Astfel, in perioada de referinta, din totalul angajatilor care au intrat in concediu de crestere a copilului, 4,5% au fost barbati.

In cele mai multe cazuri in care tatal alege sa stea acasa cu nou-nascutul, mama este cea care are venitul mai mare sau nu isi doreste o pauza in cariera. Exista insa si alte situatii, in care tatal poate beneficia de avantaje daca opteaza pentru concediu de crestere a copilului.

Sursa: profit.ro

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Copiii vorbesc, mamele iubesc

Copiii vorbesc, mamele iubesc

Acum vreo două săptămâni, am avut o discuție mai aprinsă cu Albert, după ce mi s-a părut că depășise niște limite. Dintr-una într-alta, copilul meu de nouă...

Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!

    Evenimente Bucureşti