Sari la conținut

5 lucruri pe care nu le ştiai despre mărţişor

Mărţişorul este unul dintre cele mai îndrăgite momente de la noi. În primul rând pentru că este o dovadă clară că a venit primăvara şi în al doilea rând pentru că este un moment creativ – toată lumea este în goană după cele mai frumoase mărtişoare. Trebuie să raspecte tradiţia, dar în acelaşi timp să nu fie banale, făcute în serie, aşa că oricine la un moment dat în viaţa sa a făcut cel puţin un mărţişor.

Pentru că este o sărbătoare îndrăgită ai crede că ştim tot ce se poate şti despre aceasta, dar uite 5 lucruri pe care cred că nu le ştiai deja:

  1. Mărţişorul este vechi de 8000 de ani. În urma cercetărilor arheologice s-au descoperit amulete de 8000 de ani asemănătoare mărţişoarelor din ziua de astăzi. Ele sunt pietricele vopsite în alb şi roşu şi se ştie că erau purtate la gât. 
  2. Mărţişoarele nu se aruncă, nu se păstrează în casă într-un dulap că poate le dai mai departe anul viitor. Dacă vrei să respecţi tradiţia, atunci trebuie să le agăţi de ramurile unui pom fructifer la sfârşitul lunii martie. Şi atunci când îl legi să îţi pui şi o dorinţă întrucât, se spune, aceasta cu siguranţă se va îndeplini.
  3. Tradiţia mărţişorului nu se sărbătoreşte numai la noi. Ea mai apare şi în regiuni precum Bulgaria, Macedonia şi Albania.
  4. Roşul de la şnurul tradiţional al mărţişorului simbolizează sângele, în timp ce albul simbolizează pacea. Unul dintre miturile mărţişorului spune că sângele unui tânăr curajos s-a scurs pe zăpadă şi a ajutat ghiceii să înflorească. Tânărul se luptase cu un zmeu care închisese în castelul său soarele deghizat într-o fată frumoasă.
  5. De 1 Martie nu ar trebui să faci curat pentru a nu atrage ghinion. Mai precis, pentru a nu a aduce la loc frigul. Aşa că nu spălaţi şi nici nu daţi cu mătura. Puteți însă să faceți mărțișoare în casă, cu copiii. Uite o idee simplă și placută. Sau ce spuneți de o poezie pe care să o declamați în cinstea mărțișorului?

Într-un studiu dedicat mărţişoarelor George Coşbuc spunea "scopul purtării lui este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere, mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet. "

Nu uitaţi să purtaţi mărtişoare, ele aduc noroc şi fericire, mai ales dacă sunt purtate de către copii. Norocul nostru, al părinţilor, nu-i aşa?

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!