Sari la conținut

7 greșeli ale părinților care stau în calea succesului copiilor

Orice părinte își dorește ce este mai bun pentru copilul său. Orice părinte își dorește ca prichindelul său să reușească în viață. Să fie un om împlinit. Să fie fericit pe toate planurile. Și orice părinte greșește în abordarea pe care o are față de copilul său. Nu o dată. Nu de două ori. De cele mai multe ori, fără să-și dea seama. Descoperă în articol 7 dintre greșelile pe care părinții le fac și care îi împiedică pe copii să reușească în viață, identificate de psihologul Tim Elmore.

Expertul în leadership, psihologul și autorul mai multor volume de specialitate Tim Elmore a descoperit pe parcursul cercetărilor sale câteva greșeli de educație comune pe care le fac mulți părinți, de cele mai multe ori fără să-și dea seama. Din păcate, efectele lor sunt dezastruoase în cazul copiilor, care dezvoltă o neîncredere în forțele proprii, limitându-le șansele de a avea succes în carieră și în viața personală.

Poate și tu faci aceleași greșeli. Descoperă-le mai jos și vezi cu ce situații te identifici. Niciodată nu e prea târziu să le îndrepți…

1. Nu le permitem copiilor să-și asume riscuri

Trăim într-o lume modernă plină de pericole la orice colț. Din păcate, „Siguranța mai presus de orice” crește frica părinților de a-și pierde copiii, motiv pentru care îi înconjoară cu o grijă totală. Mai ales în țările dezvoltate, unde psihologii europeni au constatat că, atunci dacă cei mici nu se joacă pe stradă, dacă nu au căzut și nu și-au julit genunchii, ulterior, când devin adulți, suferă frecvent de fobii.

Uneori, copiii trebuie să cadă de mai multe ori pentru a înțelege că acest lucru este normal. Adolescenții trebuie să se despartă de primul iubit și să supraviețuiască acestei relații, pentru a ajunge la maturitate emoțională, care este esențială pentru o relație de durată.

O viață fără riscuri poate transforma copiii în adulți aroganți sau cu o stimă de sine precară.

►Citește și Lasă-ți copiii să se descurce singuri! 6 situații în care nu trebuie să intervii


2. Le sărim în ajutor prea repede

Generația de azi nu și-a dezvoltat anumite deprinderi pe care le aveau copiii de acum 30 de ani, de exemplu. Atunci când le sărim prea repede în ajutor și îi înconjurăm cu prea multă „grijă”, îi privăm pe copii de necesitatea de a găsi o rezolvare a unor situații dificile. Se obișnuiesc cu faptul că întotdeauna cineva îi va salva: „Dacă voi face o greșeală sau nu-mi voi atinge scopul, adulții vor corecta situațai și vor suporta consecințele”.

3. Prea multă laudă strică

Mișcarea pentru creșterea stimei de sine a început cu generația baby-boomer, iar în 1980 a ajuns și în școli. Regula potrivit căreia fiecare participant primește câte o cupă îi permite copilului să se simtă special. Însă studiile psihologilor moderni arată că această metodă de stimulare are și consecințe nedorite.

După o perioadă, copilul observă că singurele persoane care îl consideră extraordinar sunt mama și tatăl său, iar restul nu sunt de aceeași opinie. Atunci, copilul începe să aibă îndoieli în legătură cu obiectivitatea părinților. Îi place să audă laude, însă își dă seama că acestea nu au legătură cu realitatea. În timp, un asemenea copil învață să trișeze, să exagereze și să mintă, pentru a evita o realitate inconfortabilă. Deoarece pur și simplu nu este obișnuit să facă față dificultăților.

4. Nu gestionăm corect sentimentului de vinovăție

Copilul nu trebuie să te iubească în fiecare minut. El va trebui să depășească o mulțime de probleme în această viață, iar răsfățul ar putea fi o piedică pe acest drum.

În cazul familiilor cu mai mulți copii, de regulă, părinții consideră incorect să-l recompenseze pe un copil și să-i lipsească de recompense pe ceilalți. Dar a-i recompensa mereu pe toți este un obiectiv nerealist. Din cauza unor asemenea acțiuni, copiii ratează oportunitatea de a afla că succesul depinde de propriile noastre eforturi și fapte bune.

►Citește și Greșelile părinților: De ce nu trebuie să-ți desconsideri copilul

Tim Elmore ne recomandă să ne gândim de două ori înainte de a-i recompensa pe cei mici cu o vizită la mall, de exemplu. Atunci când relația cu copiii se bazează doar pe stimulente materiale, aceștia nu vor simți nicio motivație intrinsecă, nici iubire necondiționată.

5. Nu le împărtășim greșelile din trecutul nostru

Va veni, la un moment dat, ziua când adolescentul va dori neapărat să-și „desfacă aripile” și să-și facă propriile cucuie. Nu degeaba se spune că până nu te lovești de pragul de sus nu-l vezi pe cel de jos...

Prin urmare, împărtășește cu copiii greșelile pe care le-ai făcut la vârsta lor, dar evită discuțiile excesiv de moralizatoare despre fumat, alcool și droguri. Copiii trebuie să fie gata să se confunte cu adversitățile vieții și să fie capabili să suporte consecințele deciziilor pe care le iau. Spune-le ce ai simțit atunci când v-ați confruntat cu situații similare, ce te-a ghidat în acțiunile tale, ce lecții ai învățat.


6. Inteligența și talentul nu sunt egale cu maturitatea

Inteligența este folosită deseori ca un indicator a maturității copilului. În consecință, părinții cred că un copil inteligent este pregătit să înfrunte lumea reală. Nu este așa. De exemplu, unii sportivi profesioniști sau staruri de la Hollywood, deși sunt persoane extrem de talentate, sunt implicate în scandaluri publice.

Nu considera că ai un copil talentat în toate. Nu există nicio vârstă magică a responsabilității, la fel cum nu există vreun îndrumar care să vă spună care este momentul perfect pentru a-i conferi copilului mai multă libertate într-un anumit domeniu.

►Citește și 3 metode prin care poți dezvolta aptitudinile artistice ale prichindelului tău

7. Când părinții sunt un exemplu prost

Mai precis, nici noi înșine nu facem ceea ce îi învățăm pe copii. Ca părinți, trebuie să modelăm viața pe care ne-o dorim pentru copiii noștri. Acum, noi suntem liderii familiilor noastre, de aceea trebuie să fim sinceri în relațiile cu cei din jurul nostru. De aceea trebuie să fii atent la comportamentul tău, deoarece acesta este mereu analizat de cei mici.

Dacă nu vei respecta regulile pe care le stabilești, copiii vor ști că acestea pot fi încălcate și de către ei.

Copiii sunt oglinda părinților, nu?!

Sursa: BrightSide

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!