Sari la conținut

Ce obiect din bucătărie conține cu 200 % mai multe bacterii decât vasul de toaletă?

 Ai crede că cele mai multe bacterii se găsesc în baie însă, potrivit unui studiu realizat recent în România, bucătăria reprezintă cel mai periculos loc dintr-o casă.

Potrivit unui studiu realizat de către o companie de produse farmaceutice împreună cu Societatea Română de Pediatrie, femeile din România cred că vasul de toaletă este considerat locul din casă cu cei mai mulţi germeni, urmat de buretele de bucătărie, podea, tocătoare, chiuvetă, blat de bucătărie şi frigider. Însă alte cercetări indică faptul că numărul bacteriilor dintr-o bucătărie obişnuită poate fi de 100.000 de ori mai mare decât în baie, iar pe tocătorul de bucătărie există o acumulare de bacterii cu 200 la sută mai mare decât pe vasul de toaletă, scrie news.ro.

Studiul "Cum îşi curăţă românii casele” a investigat comportamentul femeilor din România cu privire la rutina de curăţenie a casei şi a evaluat nivelul de cunoştinţe cu privire la bacteriile existente în locuinţe şi posibilele surse de infecţie din casă.

Majoritatea femeilor (90 la sută) care au participat la studiu cunosc faptul că pe suprafeţele din casă se găsesc germeni periculoşi, precum Salmonella, E. coli, stafilococi, streptococi, ciuperci, giardia, virusuri (inclusiv de răceală şi gripă), care pot afecta sever sănătatatea familiei, în special pe cea a copiilor, care au o imunitate mai scăzută.

►Citește și 7 obiecte din casă despre care crezi că sunt sigure. Dar nu sunt!

O proporţie majoritară dintre participantele la studiu cunosc şi modul corect în care aceşti germeni se pot răspândi în casă: opt din zece au susţinut că microbii se răspândesc prin contact direct cu suprafeţele sau prin aer, şase din zece au declarat că germenii se pot răspândi şi prin contactul cu animalele, muşcături sau zgârieturi, iar şapte din zece cred că microbii pot fi contractaţi prin consumul de alimente sau apă contaminate.

Aproape o treime dintre femei (32 la sută) au declarat că virusurile sunt microbii cei mai greu de controlat, întrucât supravieţuiesc şi câteva zile în casă, arată realizatorii studiului.

Potrivit studiului, mai mult de o treime dintre femeile din România (41 la sută) dezinfectează în mod uzual toate suprafeţele din casă, iar o proporţie similară (39 la sută) dezinfectează baia şi bucătăria cu produse de curăţat care omoară bacteriile.

De asemenea, şase din zece femei dezinfectează casa o dată pe săptămână.

►Citește și Atenționările medicilor: Cele mai periculoase obiecte din casă pentru copii

Atunci când vine vorba de sănătatea copiilor şi dezinfectarea spaţiilor în care aceştia îşi petrec cel mai mult timp, şapte din zece femei s-au declarat în favoarea produselor de curăţare care omoară bacteriile.

Vasul de toaletă este considerat locul din casă cu cei mai mulţi germeni de către cele mai multe femei participante la studiu (43 la sută), urmat de buretele de bucătărie (25 la sută), podea (16 la sută), tocătoare (6 la sută), chiuvetă (4 la sută), blat de bucătărie (3 la sută) şi frigider (3 la sută).

Medicii atrag atenţia asupra zonelor din casă unde acumulările de microbi sunt mari, iar riscul de îmbolnăvire, în lipsa dezinfectării acestora, mai crescut.

De exemplu, contrar opiniei publice, numărul bacteriilor dintr-o bucătărie obişnuită poate fi de 100.000 de ori mai mare faţă de baie, potrivit International Hygienne Home Truths Study, The Hygiene Council, 2014, iar pe tocătorul de bucătărie există o acumulare de bacterii cu 200 la sută mai mare decât pe vasul de toaletă, considerat cel mai murdar loc din casă, potrivit Food&Hygiene Facts, NHS Choices, 2012.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!