Sari la conținut

Ce și cum mâncăm de post – idei pentru voi

E din ce în ce mai provocator pentru toți cei care au ales să se pregătească în acest fel pentru cea mai mare sărbătoare a creștinilor. Mâncarea ne preocupă oricum, dar parcă în această perioadă devine obsesivă. Gătim continuu și mâncare nu este. E și motivul pentru care mulți oameni renunță la post. Nu își găsesc timpul necesar pentru prepararea mâncării. Covrigul de la ieșirea din metrou ne zâmbește ispititor. Prea multele glucide se văd deja pe coapsele noastre. Asta ne răpește bucuria unor momente care nu ar trebui să fie despre mâncare sau siluetă.

Dar ce este postul alimentar

Postul reprezentă o perioadă de abținere cu bună știință, încuviințată și asumată, de la mâncare și de la alte acțiuni. Scopul este diferit pentru fiecare din noi. Postul alimentar nu este ceva nou, el apare de mii de ani în mai toate culturile lumii. În toate civilizațiile și religiile, postul alimentar a fost dovedit că fiind benefic nu doar pentru trup, dar mai ales pentru minte și suflet. De demult, moderația în alimentație era promovată ca regulă de aur pentru menținerea unei stări de sănătate optime și care ține bolile la distanță. De cealaltă parte, excesele alimentare se aflau la baza tuturor bolilor. De-a lungul vremii, oamenii au ținut post alimentar sub diferite forme: de la post negru (abținerea totală de la hrană pentru o perioadă de timp), până la alte diete restrictive, postul intermitent (mâncat cu pauze de câte 16 ore și mâncat pe durata a 8 ore), posturi doar cu sucuri de legume și fructe etc.

De ce mâncăm de post

Când decideți că veți ține post pentru o perioadă vă și întrebați de ce faceți acest lucru? Precum copiii e bine să fim în multe dintre situații. Să ne cercetăm sufletul, să îl punem la încercare, să aflăm răspunsuri de la el. Mintea noastră decide că vom începe o perioadă de 40 de zile de zile de post.

Dar sufletul ce zice? Îmbrățișează cu totul această idee? Dacă doar mintea decide, iar sufletul se zbate, tot cu sufletul veți și mânca. Și așa apar excesele în această perioadă. Și tot așa se face că după 40 de zile de post ieșiți mai obosiți, mai încărcați și mai greoi decât atunci când ați început postul. Ori ideea e tocmai invers, ca la finalul perioadei de post sa ne simțim mai ușori, mai împăcați cu noi înșine și cu ceilalți, mai veseli și mai energici, mai puși pe fapte bune!

Probleme când mâncăm de post și ce putem face

Dacă de sufletul vostru se cade să vă ocupați singuri și împreună cu duhovnicii voștri, eu mi-am propus să vă ajut în ceea ce privește mâncarea în această perioadă.

(...)

Citește mai mult pe florinabadea.ro

Sursa foto florinabadea.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!