Sari la conținut

Cele mai proaste lectii pe care le poti da copilului tau

Copiii invata din ceea ce vad, nu neaparat din ceea ce le spui. Este un lucru foarte bine cunoscut. Iar cel mai important lucru pe care trebuie sa ii invatam este cum sa priveasca viata. Daca atitudinea pe care o au fata de ceea ce ii inconjoara este una potrivita, atunci restul lucrurilor vin de la sine. 

Ne dorim copii curajosi, curiosi, fericiti. Copii care stiu sa se bucure de ceea ce ii inconjoara si au energie ca sa exploreze tot. Ne dorim ca ei sa creasca la fel, multumiti si implicati. Vestea buna este ca ei se nasc cu aceste calitati. Toti copilasii sunt exact cum ne-am dori ei sa fie. Vestea proasta este ca putem sa 'ii stricam' prin exemplul pe care li-l dam. Asa ca, inainte sa ii schimbam pe ei, mai bine ne-am uita la ce facem noi. Care sunt cele mai proaste lectii pe care le poti da:

Sa nu te bucuri de viata

Daca esti incrancenata, permanent ocupata cu lucruri care nu iti fac placere si de care te plangi atunci il vei invata pe cel mic ca viata este o suma de neplaceri de care trebuie sa scapi. Toti avem momente mai proaste, tine insa de atitudine, care este educabila, sa nu le lasam sa puna stapanire pe tot ceea ce facem. 

Bucura-te impreuna cu copilul tau de lucrurile pozitive - o plimbare in parc la soare, un joc in familie, faptul ca gatiti impreuna prajituri pentru o cina festiva, ca va intindeti dimineata si ca cititi impreuna o carte frumoasa seara. 

Bucura-te si de ceea ce te priveste numai pe tine - o intalnire cu prietenele, un sarut furat in fuga, o rochie noua pe care ti-ai cumparat-o sau ceva care ti-a iesit la serviciu. Bucura-te cu voce tare si implica-i si pe ceilalti in bucuria ta.

Sa nu il respecti pe cel de langa tine

Respectul are multe conotatii si merge dincolo de a ceda locul persoanelor mai in varsta. Inseamna sa stii sa discuti chiar cand nu esti de acord. Inseamna sa accepti punctul altora de vedere fara sa incerci sa il schimbi. Sa nu vezi numai punctele negative la toti cei din jur. Sa nu critici excesiv si sa nu vorbesti de rau. Inclusiv despre tine.

Sa nu crezi in bine decat cu zgarcenie

Este banal, dar nu mai putin adevarat - daca gandesti ca ceva nu iti va iesi, cel mai probabil asa se va intampla. Pentru ca vei vedea numai obstacolele si nu solutiile, pentru ca nu vei avea de unde sa iei resursele de energie necesare ca lucrurile sa iasa bine. Daca tot ceea ce crezi ca ti se poate intampla tie si familiei tale este un bine pipernicit, anemic, atunci ai mari sanse ca si cel mic sa inteleaga ca nu trebuie sa se astepte la cine stie ce lucruri marete de la sine. Si ca trebuie sa treaca prin viata suportand ce i se intampla si nu actionand. 

Sa nu iti exprimi emotiile pozitive

Exprimarea emotiilor este dificila, chiar si pentru femei, despre care se spune ca sunt experte la asa ceva. Tindem sa credem ca cei din jur isi dau seama cum ne simtim dintr-o bataie de pleoape sau un zambet. Si lasam sa fie foarte expresive numai rabufnirile - care de obicei sunt de furie sau enervare sau durere.

Ca sa nu dam impresia ca asta este tot ceea ce simtim trebuie sa invatam sa exprimam clar si emotiile pozitive pe care le avem. Si care, avand copiii langa noi, sunt nenumarate in fiecare zi.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!