Sari la conținut

Codurile PLU de pe fructe si legume: semnificatii si atentionari

Cu siguranta ai remarcat ca unele fructe si legume pe care le gasesti in supermarketuri au etichete ce contin niste coduri din cifre. Extrem de importante pentru sanatatea noastra, dar pe care putini dintre noi le verifica. Tu stii ce semnificatie au codurile PLU?

Ce sunt acele coduri din patru sau cinci cifre pe care le regasim etichetate pe fructele si legumele din supermarketuri? Se numesc coduri „PLU” si arata daca fructul a fost crescut bio, cu ingrasaminte chimice sau daca a fost modificat genetic. Aceste combinatii de cifre sunt stabilite de Federatia Internationala pentru Standardul Produselor si sunt folosite inca din anul 1990.

Cat de sanatoase sunt fructele si legumele din supermarketuri?

“Din pacate, în astfel de magazine gasim preponderant fructe de provenienta straina si mai putin autohtone. Suntem tentati de aspect dar continutul acestora in vitamine, minerale, enzime etc., desi poate sa nu fie diferit fata de un fruct autohton, datorita modului in care au fost crescute cu diverse substante, conservate prin stropire cu substante care sa previna oxidarea (blocarea coajei de a intra in contact cu oxigenul) face ca organismul sa nu poata beneficia de aceste vitamine si minerale pentru ca fie sunt blocate de aceste substante fie inactivate. Recomand fructele de sezon, preponderant autohtone, iar daca sunt de provenienta straina, sa fie din culturi organice pe cât posibil si tot sezoniere. Dintre fructele exotice, ananasul si banana sunt singurele fructe pe care le recomand tot timpul anului, desigur in cantitate rezonabila, consumate coapte si in prima parte a zilei”, ne-a declarat Gabriela Codruta Nedelea, consilier SAMAS in nutritie si remodelare corporala.

Cu toate acestea, exista in supermarketuri zone special delimitate unde se regasesc pe rafturi produse bio. Inclusiv, fructe si legume. Insa cel mai la indemana este sa verificati codurile PLU care apar pe etichete. Din pacate, nu toti producatorii le folosesc. Iata ce alte lamuriri am primit de la Gabriela Codruta Nedelea:

“Din pacate, codul PLU nu este reglementat sa se afiseze pe fiecare produs , el poate fi afisat doar pe ambalajul de carton si aici fac referire la fructe si legume. Pentru a descifra codurile PLU de 4 sau 5 cifre este suficient sa ne uitam la prima cifra care ne spune categoria din care face parte , astfel :
- codurile PLU de 5 cifre care incep cu cifra 9 imi vor spune ca aceste produse au fost cultivate ecologic
- codurile PLU de 5 cifre care încep cu cifra 8 – imi vor spune ca acestea au fost modificate genetic
- codurile PLU cu 4 cifre – imi vor spune ca produsul a fot crescut conventional, deci expus pesticidelor si fertilizantilor”.

Descifrand codurile PLU, poti intelege si diferenta de pret dintre portocalele organice si cele crescute conventional, de exemplu, care pot arata la fel.

Foto: Pixabay.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!