Sari la conținut

Concedii legale pentru femeile insarcinate

Ai aflat ca esti insarcinata si nimic nu mai poate sta in calea fericirii tale. Iti vine sa zbori, sa tipi de bucurie si emotie. Dupa ce va trece acest sentiment de exuberanta, vor aparea, fara indoiala…grijile.
Unde o sa stam, copilul nu are camera, nu am bani destui, oare ce ma fac cu serviciul?

Incet, incet toate problemele se vor rezolva, insa ar fi bine sa te informezi din timp despre drepturile tale.  Vom vorbi aici despre diferitele tipuri de concedii si remuneratile aferente fiecaruia si tipurile de program zilnic. Este bine sa stii inca de la inceput care sunt variantele de concediu existente si cate zile poti beneficia de fiecare tip de concediu.

Inainte de toate – anuntul!

Pentru a putea beneficia de protectia data de lege, tinerele insarcinate trebuie sa comunice conducerii companiei cât mai repede starea de graviditate. Trebuie sa faci acest lucru in scris si sa anexezi adeverinta de la medicul specialist. Daca ai un debut tumultuos al sarcinii, cu greturi si stari de rau este bine sa anunti starea ta cat mai repede.

Program redus pentru analize

Daca nu te simti bine poti sa ceri in scris reducerea programului de lucru cu 25%, fara ca acest lucru sa iti afecteze drepturile salariale. In plus, in limita a 16 ore lucratoare pe luna, ai dreptul sa lipsesti de la munca pentru efectuarea de analize specifice in sarcina. Ai grija, acest lucru trebuie dovedit prin scrisori medicale.

Nu te teme de concediere

Din fericire, legea in Romania protejeaza interesele familiei si implicit ale viitoarei mame. Compania nu te poate concedia daca esti insarcinata, te afli in perioada de lauzie sau in perioada de crestere a copilului.

Program normal, fara stres suplimentar

Pe perioada sarcinii nu poti fi pusa sa lucrezi in medii cu risc pentru sanatatea ta sau a copilului, nu vei lucra in ture de noapte, nu poti fi trimisa in deplasare sau detasata. Daca te afli in sitiuatia de a avea un loc de munca care poate pune probleme de sanatate tie sau copilului, angajatorul este obligat de a-ti oferi un loc de munca mai bun (in cazul in care acest lucru este posibil).

Concediul fara plata

Poti sa iti iei comcediu fara plata, in conditiile legii, acest lucru neafectand perioada de cotizare.

Concediul de risc maternal

Daca angajatorul nu iti poate oferi un loc de munca fara riscuri pentru tine si copil, sau daca intampini probleme de sanatate in derularea sarcinii, ai dreptul la conced iul de risc maternal.  Iata textul din OUG 96/2003 care reglementeaza acest tip de concediu:

„Art. 10 . (1)in cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta la art. 9, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)?e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza:

a) inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, salariatele prevazute la art. 2 lit. c);

b) dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) si e), in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.

(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.”

Acest tip de concediu este platit cu 75% din media veniturilor aferente ultimelor sase luni (dar trebuie sa aveti un stadiu de cotizare de minimum 12 luni inainte de nastere). Si atentie, nu se cumuleaza cu alte drepturi.

Concediul de maternitate

Concediul de maternitate, cunoscut si ca concediu medical de sarcina/lauzie este impartit intre concediu prenatal si concediu postnatal. Acest concediu are o durata calendaristica de 126 de zile si este impartit intre concediul prenatal (maxim 63 de zile inainte de nastere) si concediul postnatal (lauzie) care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Obligatorii sunt 42 de zile dupa nastere. Restul zilelor se pot compensa intre cele doua tipuri de concedii.

Acest tip de concediu este platit cu 85% din media veniturilor aferente ultimelor sase luni (dar trebuie sa aveti un stadiu de cotizare de minimum 12 luni inainte de nastere). Aceste tipuri de indemnizatii nu se impoziteaza, dar se retine contributia la CAS.

Concediul pentru cresterea copilului

Daca ai trecut de furcile caudine ale sarcinii, iti poti dedica intreaga atentie si dragoste copilului tau. Poti sta in concediu pentru cresterea copilului pana cand copilul implineste doi ani (sau trei in cazul copilului cu handicap).

Aici poti opta pentru doua tipuri de concedii: 

Primul: plata un an 85% din venituri, cu plafon 3400 lei,  al doilea an concediu fara plata.

Al doilea: plata timp de doi ani 85% din venituri, cu plafon 1200 de lei. 

Pentru primul tip de concediu, pottrebuie sa ai realizate venituri impozabile timp de 12 luni inainte de nastere, iar cuantumul remuneratiei va fi timp de un an de zile de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni. Aceasta nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3400 de lei. Al doilea an iti poti lua concediu fara plata. Daca te intorci la munca chiar si cu o zi inainte de terminarea concediului de un an, ai dreptul la o indemnizatie lunara de 500 de lei, pana cand copilul implineste doi ani. 

Pentru al doilea tip de concediu, trebuie sa ai realizate venituri impozabile timp de 12 luni inainte de nastere, iar cuantumul remuneratiei va fi de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni. Aceasta nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1200 de lei.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!