Sari la conținut

Concediul de paternitate

Tatii care doresc sa ramana acasa pentru a-si creste copii au la dispozitie 42 de zile, de la data nasterii copilului, pentru a depune cererea pentru indemnizatia de crestere a copilului.

Cererea se depune la Primaria de care apartine parintele (daca este prima data cand se face o asemenea cerere) sau la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (daca nu este vorba de cresterea primului copil) si trebuie sa contina numele si prenumele, codul numeric personal, adresa (atat a persoanei beneficiare, cat si a copilului pentru care se primeste indemnizatia), insotita de documentele doveditoare privind veniturile realizate si contributiile la stat in ultimele 12 luni.

Tatal poate intra in concediu de crestere a copilului abia dupa 42 de zile de la nastere, deoarece primele 42 de zile sunt concediul post-natal al mamei, si este platit indiferent daca femeia lucra sau nu.

O alta situatie in care tata poate solicita concediu de paternitate este cea in care mama nu este asigurata in sistemul public, iar astfel nu poate beneficia de nici un fel de indemnizatie sau concediu de maternitate. In acest caz, tatii pot sa depuna cerere pentru indemnizatie imediat dupa nasterea copilului si intra automat in concediu pentru cresterea copilului.

Suma se va calcula dupa aceeasi regula: 85 la suta din media veniturilor nete, realizate in cele 12 luni dinaintea nasterii copilului. Indemnizatia nu poate fi mai mica de 600 de lei si nu poate depasi 3.400 de lei.

Durata concediului pentru cresterea copilului este identica indiferent care dintre parinti isi intrerupe activitatea, mama sau tatal. Concediul poate sa fie de un an, caz in care indemnizatia are valoarea maxima, sau de doi ani, situatie in care valoarea maxima a indemnizatiei este de 1200 de lei. Decizia asupra duratei concediului se poate lua oricand pe parcursul concediului, dar daca parintele a beneficiat de indemnizatia maxima, al doilea an de concediu pentru cresterea copilului este lipsit de indemnizatie.

Mai trebuie spus ca in cazul in care parintele se intoarce la serviciu dupa un an primeste o sustinere de 500 de lei pe langa salariu, pentru toata durata celui de al doilea an.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!