Sari la conținut

Conventia pentru protectia maternitatii

Conform Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) si prevederilor din Conventia pentru Protectia maternitatii, ratificate de Romania, fiecare stat membru al OIM, trebuie sa adopte si sa respecte obligatia ca femeile insarcinate, femeile cu copii mici si cele care alapteaza sa nu fie obligate sa presteze munci care pot aduce prejudicii sanatatii femeii sau copilului.

Cu alte cuvinte este obligatorie respectarea unor norme morale. Nu poti pune o femeie insarcinata sa faca o munca fizica grea sau sa stea intr-un mediu toxic. Nu este nici normal, nici moral si nici legal ca o femeie insarcinata sa munceasca intr-un mediu nociv. Nivelul de nocivitate al locului de munca este reglementat prin lege.

Nimic nu te poate obliga sa ramai intr-un loc periculos daca esti insarcinata sau daca alaptezi. Locul tau de munca trebuie sa fie sigur si confortabil in aceasta perioada. Si, foarte important, aceasta nu poate aduce nici o modificare la veniturile tale in minus.

Medicul care are grija de tine este cel care trebuie sa trimita angajatorului confirmarea ca esti insarcinata, iar acesta are obligatia de a lua, de indata, masurile care se impun.
 

"Fiecare membru (stat), dupa consultarea reprezentantilor patronatului si angajatilor, va adopta masurile necesare pentru ca femeile insarcinate sau cele care alapteaza sa nu fie obligate sa presteze o munca care a fost catalogata de autoritatea competenta ca aducand prejudicii sanatatii mamei sau copilului sau a carei evaluare a stabilit un risc semnificativ pentru sanatatea mamei ori a copilului.“

 

Organizatia Internationala a Muncii
C183 Conventia pentru Protectia maternitatii, 2000

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!