Sari la conținut

Cum poti rezista unei casnicii indelungate si mai multor copii?

Departe de mine gandul ca as putea fi experta in ceea ce inseamna o casnicie perfecta. De fapt nici nu cred sa existe asa ceva si, oricum, reteta nu ar fi in niciun caz una universala pe care sa o poti aplica intotdeauna.

Exista insa unele lucruri care nu ar trebui sa lipseasca niciodata daca vrei sa rezisti cu cineva o perioada indelungata. Din fericire ele se invata pe parcurs si, din nefericire, din cand in cand se mai uita, asa ca mereu trebuie amintit ca este necesar un efort in plus. 

1. Oricine are dreptul la o zi proasta

Exista zile mai bune si zile mai rele, nimeni nu este plin de energie si bunadispozitie non stop. Ideea este ca atunci cand partenerul tau are o zi rea sa nu te enervezi si sa te apuci sa faci reprosuri: 'Cum iti permiti sa ai o zi rea, tu stii cate lucruri am facut eu astazi?' Poti oferi un pic de spatiu, poti oferi intelegere, totul este ca la finalul zilei sa fiti amandoi intr-o stare mai putin proasta.

Normal, si tu poti avea zile mai putin stralucite si atunci trebuie sa fii tratata cu intelegere. Nu ar strica insa sa atentionezi despre ce este vorba si nu doar sa rabufnesti dintr-o data.

2. Parintii au dreptul la o seara a lor

Este greu sa pastrezi relatia pe linia de plutire daca niciodata nu aveti o seara sa va destindeti, sa va acordati atentie unul altuia fara cineva care sa intrerupa in permanenta si fara responsabilitati. Ideala ar fi, desigur, o vacanta fara copii, dar daca nu se poate atunci macar o iesire in doi pe saptamana.

3. Fiecare are dreptul la propriile interese, in afara familiei

Daca tot ceea ce faci este serviciu - copii - casa, atunci nu este de mirare ca la un moment dat viata nu ti se mai pare deloc roz. Asa ca adultii trebuie sa aiba si propriile lor momente, pe care sa le utilizeze dupa cum le place. Fie ca este o iesire cu prietenii, fie ca este vorba despre o ora de sport, ai nevoie de aceasta deconectare. 

Doar ca asta nu ar fi niciodata posibil fara sustinerea partenerului. El ar trebui sa te suplineasca pe tine intr-o seara si tu sa il suplinesti pe el.

4. Comunicarea, in fiecare zi

Nu poti sta sa povestesti cate in luna si in stele, dar poti comunica zilnic cate ceva, asa, ca sa va asigurati ca sunteti pe aceeasi lungime de unda. Puteti vorbi despre prieteni, despre finante, despre copii, despre serviciu. Orice. Este mult mai bine decat daca fiecare isi tine gandurile pentru sine. Desigur, aceste momente de comunicare nu ar trebui folosite pentru a inainta critici si nemultumiri pentru ca atunci s-ar ajunge la ocolirea oricarei comunicari.

5. Lucrurile nu trebuie sa fie perfecte

Pentru ca o familie sa functioneze este bine sa nu cauti perfectiunea, nici in celalt, nici in cresterea copiilor, nici in modul in care este ingrijita casa. Exista momente, dese, in care lucrurile doar functioneaza. Si este normal sa fie asa. Mai ales atunci cand copiii sunt mai mici si practic iti cer toata atentia si tot timpul pe care reusesti sa-l acorzi. 

Voi care credeti ca sunt ingredientele unei relatii reusite si de durata?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!