Sari la conținut

Cum ţi se schimbă viaţa după al doilea copil

În mod superficial, uneori, credem că, dacă ai deja un copil, mari schimbări nu se mai întâmplă în viaţa ta la apariţia celui de-al doilea. Deja copilul este pe primul plan şi cuplul s-a redefinit. Ce ar mai putea să apară?

Cheltuieli financiare mai mari

Te gândeşti că aceste cheltuieli sunt o nimica toată. Doar ai deja hăinuţe şi pătuţ şi cărucior şi câte şi mai câte de la primul copil. Ei bine, aceasta socoteală nu este prea corectă. Câţi bani ai cheltuit pentru primul copil la fel o vei face şi pentru al doilea. Şi el trebuie să ajungă la medic. Şi el are nevoie de scaun de maşină, de scutece şi de propria mâncare.

Mai puţină intimitate

Cu un copil mai reuşeşti să ai intimitate. Până la urmă şi acest copil trebuie să doarmă, nu? Şi este mai simplu să găseşti pe cineva care să aibă grijă de el. Dar în momentul în care ai doi lucrurile încep să se complice. Nimeni şi nimic nu îţi garantează că vor dormi în acelaşi timp. Şi chiar dacă o fac tu ai atât de multe de recuperat încât este puţin posibil să te mai gândeşti la sex. Iar să plăteşti pe altcineva că să stea cu doi copii s-ar putea să ţi se pară cam mult pentru bugetul tău.

►Citește și 10 lucruri pe care ar trebui să le ştii despre somnul copiilor de 10 ani

Mai puţină perfecţiune

Poate că aveai mânia perfecţiunii cu un copil, însă cu doi poţi să uiţi de ea. În acest caz cuvanul de ordine este supravieţuirea. Dacă aţi trecut cu toţii în bună stare prin încă o zi sunteţi perfecţi. Teoriile de parenting nu mai fac nici cât o ceapă degerată.

La revedere lucruri pe care le credeai de la sine intelese

La revedere curăţenie, la revedere timp liber, la revedere somn, la revedere linişte. Şi tot aşa. Şi asta nu numai pentru că ai un bebeluş în casă, cum ai credea. Şi când cresc mai mari vei simţi din plin că ai doi copii şi toate lucrurile trebuie să le faci, ei bine, la dublu.

►Citește și Momentul de sinceritate: 5 minciuni pe care şi le spun părinţii

Mai puţine păreri preconcepute

Dacă atunci când ai un copil te poţi simţi că un fel de maestru păpuşar care îl face să se mişte după cum trage de sfoară, la doi realizezi că nu este decât o uriaşă minciună. În prea mică măsură oamenii sunt ceea ce le spui tu să fie. Dar este bine, pentru că asta te scuteşte de prea multă îngâmfare şi îţi dă mai mult respect pentru celelalte fiinţe. Este însă şi întristător să afli că ai un rol mai puţin spectaculos decât ţi-ai închipuit. 

Boli după boli după boli

Nu este, desigur, o regulă, însă şansele de a avea un copil bolnav în casă se dublează. Poţi ajunge să îţi dai seama că sunt luni de zile de când unul sau altul sunt bolnavi. Nimic ieşit din comun – doar luptă organismelor mici de a se adapta mediului în care trăiesc. Însă extenuant pentru părinţi, atât fizic cât şi psihic. 

Voi aveţi doi copii? Ce alte schimbări aţi mai observat la apariţia celui de-al doilea?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Petrache ana

    Un articol penibil care nu are legatura cu realitatea....inseamna ca parintii care deja au mai mult de doi copii sunt terminati saracii...isi asteapta sfarsitul!! Repet, un articol de tot rahatul. Eu am doi copii si de cand a apărut in viata noastra si cel mic intradevar avem o viata mai dinamica decat inainte dar si mai frumoasa!!!!

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!