Sari la conținut

Dureri abdominale la copii

Sunt zeci de motive care duc la aparitia durerii abdominale la copil, unele sunt banale, alterle grave, singurul care poate face diferenta este medicul.

In primele saptamani de viata, durerile abdominale sunt cel mai des produse din cauza colicilor sau indigestiei. Daca copilul are mai putin de un an are evidente dureri abdominale, vomita si este agitat trebuie chemat medicul.

Dupa varsta de un an, cea mai frecventa cauza de dureri abdominale este debutul unei boli (precum guturaiul, gripa, faringita) mai ales daca sunt acompaniate de febra. Este vorba doar de un semn ca boala afecteaza si intestinele ca si alte parti ale organismului. Din acelasi motiv, aproape orice infectie poate produce la debut si varsaturi, diaree sau constipatie. Un copil mic se poate plange ca il doare burta, cand de fapt are gripa si este foarte posibil sa vomite la scurt timp dupa ce s-a plans de aceste dureri.

Constipatia este alta cauza frecventa a durerilor abdominale. Durerea poate sa fie prelungita, cu crampe dureroase la eliminarea materiilor fecale, dar poate fi si brusca si foarte dureroasa. Durerea este de regula mai accentuata dupa mese. Poate aparea in timpul procesului de formare a deprinderilor legate de folosirea olitei sau toaletei.

Exista diferite feluri de infectii ale tractului digestiv care pot provoca dureri abdominale, combinate uneori cu varsaturi sau diaree. Termenul medical folosit pentru acestea este "gastroenterita acuta". Pot fi produse de unele virusuri sau bacterii. Boala trece, cel mai adesea de la un membru al familiei la altul, fiind uneori acompaniata de febra.

O cauza frecventa a durerilor abdominale la copil sunt toxiinfectiile alimentare. Simptomele sunt dureri abdominale, varsaturi, diaree, acompaniate uneori de febra sau frisoane. Starea generala este alterata. Toti cei care au consumat din alimentul contaminat vor face boala in acelasi timp (in forme mai usoare sau mai severe, il functie de rezistenta organismului si cantitatea de alimente consumate) spre deosebire de gastroenterite unde boala se transmite de la o persoana la alta din familie, succesiv. Medicul trebuie totdeauna consultat daca suspectezi producerea unei toxiinfectii alimentare.

Copiii cu probleme de alimentatie au adesea dureri abdominale cand se aseaza la masa sau dupa ce au mancat putin. Parintii cred ca aceste dureri abdominale sunt un pretext pentru a refuza sa manance, dar copiii au dureri puternice de stomac. Tratamentul lor consta in incercarea parintilor de a face perioadele de masa cat mai agreabile pentru copil, dupa ce cauzele patologie au fost eliminate.

Exista si alte cauze, mai rar intalnite, care pot provoca dureri abdominale: meteorism (gaze intestinale), alergii, inflamatii ale ganglionilor limfatici abdominali, tulburari renale si infectii urinare, dupa cum puteti usor sa va dati seama, un copil cu dureri abdominale (acute si severe sau cronice si usoare) trebuie sa fie examinat atent de medic.

O situatie speciala la copiii intre 3-5 ani sunt durerile abdominale nevrotice. Durerile apar inainte de masa, in timpul mesei sau imediat dupa si se repeta dupa acelasi tablou la fiecare masa. Tot felul de emotii, de la frica, la placere, pot fi o cauza de afectare a tubului digestiv. Copilul care are dureri abdominale nevrotice este in general sensibil si foarte emotional, dar poate sa fie vorba si despre copii traumatizati, abuzati sau care sunt supusi unor agresiuni fizice sau psihice. Doctorii au studiat aceste dureri si le-au denumit "sindromul durerilor abdominale recurente".

Este important ca parintele si medicul sa colaboreze si sa stabileasca cauza acestor dureri pentru a putea spune cu precizie daca durerea este reala sau doar un moft ori o scuza.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!