Sari la conținut

Eticheta petrecerilor pentru copii

Odata ce copiii s-au obisnuit cu petrecerea timpului alaturi de alti copii, indiferent daca sunt copiii din parc sau cei de la gradinita, se pune si problema petrecerilor. Pare simplu, insa chiar nu este. Asa ca a vorbi despre reguli de eticheta la petrecerile pentru copii nu este deloc exagerat.

 

1. Pe cine sa inviti?

In general, mai ales daca este vorba despre petreceri facute acasa, atunci te poti ghida dupa regula varsta copilului + 1. Adica, atunci cand este vorba despre o petrecere de 4 ani, ai 5 copii invitati.

Daca vrei sa inviti dintre copiii cu care este coleg la gradinita lucrurile se pot complica un pic. Sa inviti pe toata lumea poate fi dificil. Poti invita pe sexe sau numai pe unii dintre copii, cei cu care se mai intalneste si in afara gradinitei, sa zicem. Oricum, va trebui sa le explici celor mici ca trebuie sa aiba grija de sentimentele celorlalti si sa nu vorbeasca despre petrecere daca nu este toata lumea invitata.

 

2. Cum sa inviti?

Cel mai simplu este direct sau prin telefon, daca vorbim despre persoane cu care te intalnesti in mod constant sau sunt prieteni. Daca vrei insa ca cel mic sa simta ca a avut o zi memorabila ii poti spune sa deseneze el invitatiile, pe o bucata de hartie. Nu uita insa sa revii cu un email sau telefon de indata ce se apropie ziua petrecerii, parintii sunt adesea zapaciti de toate lucrurile carora trebuie sa le faca fata zilnic. Asteapta-te si la multe telefoane in ziua respectiva fiindca au uitat locatia sau ora sau pur si simplu vor sa te anunte ca vor intarzia 5 minute.

 

3. Cadourile - le deschizi sau nu?

Exista puncte pro si contra pentru oricare dintre variante. Daca le deschizi, cei care au facut cadourile se vor bucura atunci cand vor vedea bucuria copilului. Pe de alta parte insa, un singur copil primeste cadouri, iar ceilalti este posibil sa nu inteleaga de ce nu primesc si ei. In plus, vor dori sa se joace cu toate jucariile si asta poate duce la stricarea sau pierderea lor. 

Oricum, trebuie sa iti inveti copilul sa multumeasca pentru toate cadourile primite.

 

4. Cadouri pentru copiii care au participat la petrecere

Sa dai un mic cadou copiilor care au participat este usor si lor le va face mare placere. Cu copiii mici este cel mai simplu. Ei se vor bucura si la un balon. Pentru copiii mai mari ai nevoie de un pic mai multa imaginatie, dar toti copiii se vor bucura de ceva dulce, asa ca le poti da o prajiturica. Preferabil facuta in casa, pentru parintii care vor ca niciun dulce de magazin sa nu le atinga stomacul.

 

5. Daca invitat este copilul tau, cat de scump sa fie cadoul?

Nu ar trebui sa iti pui problema in acest fel. Cadoul il iei in functie de cat isi permite familia ta sa cheltuiasca. La ce trebuie sa acorzi mai mare atentie este sa afli ce anume il intereseaza pe copil, astfel incat sa alegi ceva ce este cel mai probabil sa-i placa. Petrecerile pentru copii nu sunt precum nuntile, sa ai vreun castig in urma lor, altul decat faptul ca cei mici s-au simtit foarte bine.

Daca ai un copilas mai mare poti merge impreuna cu el sa alegi un cadou. In acest fel il poti invata sa acorde atentie lucrurilor care plac celorlalti si sa se bucure atunci cand face cuiva o surpriza placuta. Daca ai un copil mai micut aceasta strategie poate fi riscanta - fie terminand prin faptul ca iei totul in dublu exemplar, fie ajungand sa lasi toate cadourile alese impreuna acasa si mergand inca o data la cumparaturi. De data aceasta singura.

 

6. Petrecerile 'speciale'

Unele zile de nastere nu sunt chiar asa de simple - este un intreg scenariu pus la punct, de la o costumatie speciala pana la un loc in care ti se pare dificil de ajuns. Ca sa iesi cu bine din situatie, poti improviza un pic. Nu trebuie neaparat sa bati tot orasul ca sa cumperi un costum de pirat, daca aceasta este tema petrecerii. Si daca locatia iti este peste mana, nu este nicio tragedie sa refuzi.

 

7. Cine participa, pe langa copii

Petrecerile de copii nu sunt niciodata numai cu copii, mai ales daca este vorba despre copii mai mici. Este intotdeauna de asteptat sa fie cu fiecare copil cel putin un adult care sa aiba grija de el. 

Problema cea mai mare se pune in cazul fratilor si surorilor. Aproape intotdeauna si acestia isi vor dori sa participe, insa de cele mai multe ori nu este posibil, daca invitatia nu a fost facuta catre intreaga familie. In acest caz trebuie sa le gasiti si lor o preocupare astfel incat sa nu sufere prea tare in absenta voastra.

 

8. Daca cel mic nu participa

Se poate intampla ca, desi are loc o petrecere intr-un cerc din care copilul tau face parte, el sa nu fie invitat. Pot fi multiple motive - sa fie o petrecere restransa, sa fie o petrecere la care este invitata numai familia, sa fie invitati numai copiii cu care sarbatoritul are anumite afinitati. Nu minimiza sentimentul de tristete resimtit de copilul tau. Il poti asculta si ii poti propune, alternativ, o modalitate placuta de petrecere a timpului cu sarbatoritul, alta data.

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!