Sari la conținut

Ghid de cumparaturi pentru bunici

Indiferent de cate indicatii le-ai dat bunicilor sa nu intre cu cei mici intr-un magazin, mai devreme sau tarziu acest lucru se va intampla. Ca sa stai si tu, dar si ei linistiti, iar copiii sa fie in siguranta, roaga-i sa isi insuseasca cateva reguli de siguranta la care tii mult. Nu trebuie sa le impui regulile cu forta, ci spune-le ca acestea trebuie urmate pentru ca cei mici sa fie mereu in siguranta si sa nu se intample accidente nefericite. Iata mai jos ce reguli ar trebui sa invete fiecare bunic cand merge cu nepotii la cumparaturi:

„Draga bunica, draga bunicule:

1.       Ia-ti partener de cumparaturi.

Daca ai pierdut vreodata, chiar si pentru cateva clipe un copil intr-un magazin, stii cat poate fi asta de terifiant. Este destul de simplu sa mergi la cumparaturi cu bebelusii in carucior sau cu nepotii care sunt deja mari, insa copiii intre 3 si 6 ani sunt cei care trebuie supravegheati cel mai atent si sunt cei care cauzeaza cele mai multe probleme. De asta este bine sa mai mergi impreuna cu un adult la cumparaturi si sa ii imbraci pe cei mici in culori vii, ca sa ii reperezi imediat.

2.       Fa planul de cumparaturi gandindu-te la siguranta copiilor.

Inainte sa pleci la cumparaturi, invata-i pe copiii mai mari ce trebuie sa faca daca se pierd. Ei nu trebuie niciodata sa plece singuri din magazin, chiar daca nu te pot gasi. Invata-i sa caute pe cineva din personalul magazinului sau sa mearga direct la o casa de marcat. Ca sa recunoasca personalul magazinului s-ar putea sa aiba nevoie de putina pregatire: arata-le care sunt uniformele celor de la magazin, arata-le unde sunt casele de marcat si unde scrie are scris numele fiecare angajat. Totodata, ii poti pune sa ceara indicatii unui angajat ca sa vezi cum se descurca.

3.       Pastreaza-ti mainile libere.

Nu iti lua multe bagaje cand pleci de acada. Ia-ti o singura sacosa sau rucsac. Nu ii lasa pe nepoti sa care tot felul de sacose pe care le vei cara tu in cele din urma. Trebuie sa te concentrezi pe ceea ce fac copiii, nu pe cate bagaje ai de carat. Si cu atatea chestii de carat pe care trebuie sa le lasi tot timpul jos si sa le ridici, sansele ca unul din copii sa se piarda sau sa fie luat de cineva sunt mult mai mari.

4.       Ia cu tine telefoane mobile, dar nu te baza pe ele.

Daca nepotii au telefoane mobile, ve avea o masura de siguranta in plus, dar nu te baza pe ele. Acestea se pot pierde, bateria se poate termina si, in plus, in multe magazine mari semnalul este slab. Asigura-te ca nepotii iti cunosc numarul de telefon si ca este pus pe o tasta de apelare rapida. Copiii care nu au telefon mobil trebuie sa aiba numarul scris pe un biletel pe care sa il aiba in buzunar.

5.       Invata-i sa fie atenti cu strainii.

Nu trebuie invatati sa creada ca orice strain este un potential atacator sau un om rau intentionat. Cel mai bine este sa ii inveti urmatoarea regula: au voie sa vorbeasca cu strainii doar cand sunt impreuna cu tine, daca sunt singuri nu au voie. Invata-i sa se fereasca in special de strainii care le ofera bomboane, cadouri sau bani sau care pretind a fi prieteni de familie trimisi de parintii lor sa ii ia acasa. Nu trebuie sa le dea indicatii de orientare strainilor si, poate cel mai greu, sa nu intre in discutii cu ei despre un animal de casa pierdut sau ranit.

6.       Atentie la scari si lifturi.

Fii in special atent la nepoti cand mergi cu scarile rulante sau lifturile. Inainte de a urca pe scarile rulante vezi sa nu aiba sireturile desfacute sau haine care atarna si se pot prinde in scara rulanta. In lift, pune-i in spatele liftului, nu la usa ca sa nu iasa accidental la un etaj gresit si sa ramana singuri acolo.

7.       Fa-ti un plan.

Trebuie sa stii dinainte unde vei parca masina, unde vei face cumparaturile si cat de mult veti sta. De asemenea, ia cu tine un sandwich sau ceva de mancare in cazul in care li se face foame copiilor, sau planuieste sa mergi cu ei la masa. Afla unde sunt toaletele si mergi intotdeauna cu copiii, nu ii lasa singuri. Nu face cumparaturi interminabile ca sa nu obosesti si sa devii mai putin atent. Si intotdeauna du-te acasa daca copiii devin nervosi si plangaciosi.

Si maine este o zi!”

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!