Sari la conținut

#Interviu. Ligia Moise, psiholog: „Decât să ne dorim să fim perfecți, mai bine ne-am dori să fim buni”

Observ tot mai mulți oameni aproape disperați ca totul în viața lor să fie perfect: de la locul de muncă și viața de familie, la imaginea de pe Facebook și tocănița din tigaie. Dar mai ales pe ei înșiși se doresc a fi perfecți. De unde vine și unde se duce goana asta după perfecțiune habar n-am, așa că am întrebat-o pe Ligia Moise, psiholog, care e povestea cu perfecțiunea care nu ne dă pace.
 
Tânjim să fim partenere perfecte, să avem parteneri perfecți, să fim mame și tați fără cusur, prieteni perfecți și, desigur, să avem o viață perfectă, ca niște oameni perfecți ce ne dorim a fi. A existat dintotdeauna mirajul acesta al perfecțiunii sau este mai pregnant acum?

Dintotdeauna a existat dorința de a ne perfecționa. În fond, fără această dorință nu am fi progresat, nu am fi aflat, nu am fi inventat și descoperit nimic. Ce cred că s-a întâmplat pe parcursul evoluției noastre ontologice este că am învățat să-i punem piedică celuilalt pentru ca astfel să putem să i-o luăm înainte. Și asta mi se pare trist. Trist mi se pare și faptul de a fi pierdut bucuria de a evolua datorita faptului că, de cele mai multe ori, evoluția nu înseamnă perfecțiune ci, este doar o treaptă pe care am ajuns azi.

Cred că unii părinți își impulsonează într-un fel sau altul copiii având credința fermă că, dacă vor performa, asta îi va feri de vicisitudinile vieții. Lucru care este adevărat într-o mai mică sau mai mare măsură. Dar ceea ce uită mulți dintre părinți este să-și învețe copiii să se bucure de fiecare rezultat, să performeze cu bucuria în suflet.

(…)

Citeşte mai mult pe oanabotezatu.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!