Sari la conținut

La Mucenici înainte! Semnificații, tradiții și o rețetă delicioasă

Care este semnificația Mucenicilor? Ca să te introducem în atmosferă, îți vom povesti câte ceva despre ea, dar și despre faimoasa rețetă a mucenicilor cu nucă și miere, de la care nimeni nu se dă înapoi.

 Ce este sărbătoarea Mucenicilor?

Sărbătoarea Mucenicilor este în același timp și o sărbătoare religioasă, dar și una a primăverii, care arată că se poate începe pregătirea pământului pentru semănat. Așa că, în sate, plugurile încep să fie curățate și se fac planurile de arat. În credința populară, în 9 martie este echinocțiul de primăvară, când ziua este egală cu noaptea, deși în mod real mai sunt de așteptat câteva zile până să se întâmple asta.

Din punct de vedere religios, sărbătoarea Mucenicilor se referă la 40 de soldați creștini care au trecut prin numeroase suplicii în timpul împăratului Licinius (308-324), însă au rămas fideli credinței lor. Mai mult aici.

Tradiții de Mucenici

9 Martie semnifică terminarea zilelor Babelor și începerea zilelor Moșilor, care durează până în data de 17 martie. Așa că Baba Dochia, cu toate cojoacele sale de iarnă, ne părăsește și de acum înainte vremea începe să se încălzească și pământul să se dezghețe. Mai ales că sunt ajutate și de copii care, în unele regiuni ale țării, lovesc pământul cu bățul și cântă pentru a alunga frigul.

  "Intră frig și ieși căldură,
     Să se facă vreme bună
     Pe la noi pe bătătură!"  (Muntenia, Oltenia).

Ajută și bărbații, cum pot, în această zi ei fiind îndreptățiți de tradiție să consume 40 de pahare (sau 44) cu vin. De asemenea, fac numeroase pronosticuri meteorologice, care să îi ajute să aleagă momentul cel mai bun pentru semănat.

În sudul țării, în curți, se aprindeau focuri mari, ritualice, folosindu-se crenguțe, frunze și alte lucruri netrebuincioase care se găseau pe jos în curțile oamenilor. Băieții mai mari obișnuiau să sară peste ele, pentru a chema căldura. Mai mult aici

Femeile se ocupă, desigur, cu tradiționalii mucenici, 'sfințișori'. Și, pentru că sunt minunați, vă vom da și noi rețeta mucenicilor moldovenești cu nucă și miere. Trebuie să știți dinainte că aveți nevoie cam de 3 ore ca să îi puteți face. 

 

Rețetă mucenici moldovenești

Aveți nevoie de:

500 g făină

20 g drojdie

1 linguriță ulei

1 linguriță zahăr

1 linguriță sare

6 linguri lapte

250 g miez de nucă

1 lingură zahăr pudră

Pentru sirop se folosește o ceșcuță de zahăr, 2 cești cu apă și o jumătate de ceșcuță de miere.

 

Preparare

Începeți cu drojdia, pe care o lăsați să se umfle cu două linguri de făină, un pic de apă și zahăr. După ce s-a umflat, într-un vas puneți peste drojdie făina, sarea, uleiul și laptele și frământați bine până când aluatul se desprinde de pe mâini. Dacă îl tăiați un pic cu cuțitul veți observa că face niște cerculețe, de la bulele de aer din interior. Asta înseamnă că este gata și îl lăsați să se așeze, acoperit, la loc călduț.

Între timp pregătiți nuca - ea se prăjește un pic în tigaie și apoi se toacă folosind un cuțit. Amestecați cu lingura de zahăr pudră.

Aluatul se împarte în mai multe părți egale și se face în formă de 8, după care se pune pe o tavă tapetată cu faină. Mai sunt lăsați să crească un pic și în această formă. Focul de la cuptor trebuie să fie moderat, ca să nu îi ardă.

Pregătiți siropul, topind zahărul și mierea în apă.

Scoateți colacii, îi lăsați să se răcorească și apoi îi treceți foarte rapid prin apă clocotită, ca să fie mai fragezi. Turnați pe ei siropul, nucă din belșug și câțiva stropi de miere.

 Să aveți o primăvară frumoasă!

 Foto: caietulcuretete.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!