Sari la conținut

Majorarea alocațiilor pentru copii-respinsă de Senat

Proiectul de lege care prevede majorarea alocațiilor pentru copii a fost respins de Senat. Propunerea legislativă pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii prevede ca alocația să se majoreze anual cu 100% din rata medie anuală a inflației.

"În anul 2015, alocația pentru copii a fost stabilită în cuantum de 84 de lei pe lună per copil. De atunci nu s-a mai intervenit sub nicio formă pentru a ajuta în vreun fel valoarea alocației, indiferent de evoluția prețurilor și a inflației. Se poate remarca ușor că ajutorul bănesc pe care îl primesc copiii și tinerii din România s-a diminuat în ultimii doi ani din cauza inflației, care a atins și cifra de 5,2% în anul 2018. Creșterea continuă a prețurilor la majoritatea produselor se reflectă în cheltuielile zilnice ale tuturor.
  
În același timp, România înregistrează anual o creștere economică de care, în mod firesc, trebuie să beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii și tinerii", este prezentat în expunerea de motive.
  
"O prima măsură necesară este ajustarea valorii alocației cu indicele anual de inflație pentru a menține suma la aceeași valoare de piață, cu alte cuvinte să nu scadă", este adăugat în expunerea de motive a propunerii legislative.
  
Cu toate acestea, Senatul a respins propunerea legislativă, urmând ca aceasta să fie supusă votului în Camera Deputaților. 
  
Deși Guvernul a anunțat încă de la începutul anul 2017 că alocațiile pentru copii se vor mări, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent, iar alocațiile au rămas tot 200 de lei pentru copiii sub 2 ani, respectiv 84 de lei pe luna pentru copiii între 2 și 18 ani.

Prin comparative, multe țări din Uniunea Europeană oferă alocații care depășesc 100 de euro.  Cele mai mari alocaţii sunt în Olanda, unde elevii încasează lunar 273 de euro. Și Luxemburg, spre exemplu, este una dintre cele mai darnice tari cu minorii lor. Aici alocatiile ajung la 265 de euro pe lună, în funcție de vârstă. Alocațiile copiilor luxemburghezi sunt aproape de 15 ori mai mari decat cele din România. În Suedia alocaţiile variază între 120 euro şi 218 euro pentru un copil, în funcţie de numărul de minori din familie.Germania plăteşte câte 164 euro, iar în Finlanda pornesc de la 104 euro pe lună pentru primul copil şi ajung până la 189 de euro pentru al cincilea.

Sursa foto: Free pik

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!