Sari la conținut

Mama de fetita vs mama de baietel

Desi la varste foarte mici pare sa fie fara niciun fel de importanta daca ai fetita sau baietel, cu timpul relatia pe care o ai cu copilul tau va fi definita de faptul ca tu si copilul apartineti aceluiasi gen sau unuia diferit. Asta nu inseamna insa ca este singurul lucru care influenteaza relatia ci ca, in mod natural, veti ajunge sa jucati roluri diferite de la caz la caz.

Studiile au aratat ca majoritatea mamelor viseaza in secret sa aiba o fetita, asta in cazul in care nu isi doresc un baiat mai ales pentru a face tatalui pe plac. Ce le indeamna sa faca acest lucru este credinta ca vor putea sa comunice mai bine cu o fetita, ca vor stii mai bine cum sa aiba grija de ea din cauza propriilor experiente si ca vor avea o 'prietena'. S-a aratat ca situatia nu este intotdeauna aceasta, desi, desigur, relatia cu propriul copil depinde de multe lucruri, de la personalitatea celor implicati, pana la conditiile sociale si economice.

 

Daca esti mama de fetita

Daca esti mama de fetita atunci vei constinui un model pentru aceasta. Ea va incerca sa te imite in tot ceea ce faci - de la modul in care te imbraci, pana la preocuparile pe care le ai. Va dori sa iti probeze toate rochiile si pantofii. Isi va dori sa aiba propria bucatarioara si va avea grija de papusa ei, asa cum te vede pe tine ca ai grija de ea.

In primii ani ai copilariei comuniunea va parea sa fie perfecta - la tine va fugi daca o supara ceva, tie iti va povesti cu lux de amanunte despre relatiile cu prietenele ei si ce anume s-a mai intamplat la scoala. Mai tarziu insa, se poate ajunge ca fetita sa se inteleaga mai usor cu tatal ei, considerandu-l mai putin pretentios, mai usor de multumit si chiar mai simpatic. Este un proces normal de maturizare si nu este complet lipsit de o baza reala. Studiile au aratat ca mamele tind sa fie mult mai indulgente cu baietii decat cu fetele, pe care pun presiune mare sa devina cat mai rapid 'responsabile', asa cum sunt si ele.

In plus, pubertatea este un proces dificil, in care, in mod traditional, fetelor li se ofera mult mai putina libertate decat baietilor. Si pe tine cade sarcina de a educa si de a stabili aceste limite. Tatal va incepe sa se retraga, treptat, lasand aceasta situatie dificila in mana mamei. Odata depasita insa situatia, relatiile pot inflori din nou, mai puternice decat inainte.

 

Daca esti mama de baietel

Afla ca atunci cand esti mama de baietel ai o relatie de afectiune neconditionata, puternica, din ambele parti. Freud a considerat aceasta relatie a fi cea mai puternica atunci cand este vorba de posibilele relatii intre parinti si copii tinand cont de genul lor.

O posibila explicatie ar fi faptul ca mamele depun un efort mai mare sa isi inteleaga si sa isi ajute copiii baieti, intrucat nu considera ca ar sti din start despre ce anume este vorba (asa cum se intampla in cazul fetelor). Asta le face sa fie mult mai empatice si receptive la nevoile lor. 

Si baietii sunt afectiv foarte atasati de mame si spre ele se indreapta atunci cand au nevoie de caldura sufleteasca, indiferent de varsta. Relatia dintre mama si fiu este cel mai putin influentata de faptul ca acesta creste, se maturizeaza, desi si in cazul lor in adolescenta comunicarea devine mai rece, mai dificila. 

 

Citeste aici cum este sa fii Tata de fetita sau mama de baietel

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!