Sari la conținut

Maternitatea înseamnă să mă uit la mine și să mă întreb cine mai sunt

Maternitatea mi-a adus nu doar emoții necunoscute, ci și o criză de identitate. Îmi amintesc de mine, la câteva zile de la naștere, uitându-mă la copilul din brațele mele și întrebându-mă cine sunt? Asta va fi realitatea mea de acum? Oamenii mi-au spus de zeci de ori că mă voi schimba, atunci când voi deveni mamă, dar este o diferență uriașă între a auzi un scenariu și a fi parte din el.

Într-o secundă, maternitatea mi-a întors lumea la 180 de grade. Tot ceea ce ținea de mine s-a schimbat: corpul meu, relații mele... așa că nu este deloc greu de înțeles de ce am început să îmi pun întrebări cu privire la rolul meu în societate, la munca mea, la... tot ceea ce sunt eu.

Mă trezeam noaptea și îmi derulam toată viața, în mine: urcușuri, coborâșuri, prietenii sudate și dezlegate, dezamăgiri, iubiri neîmplinite care au făcut loc adevăratei iubiri, aștepări și iluzii.

Uitându-mă acum în trecutul deloc îndepărtat, știu fără dubii că am suferit de ceea ce se cheamă depresie postantală. Și dacă înainte să nasc nu aș fi putut înțelege această stare, această boală – până la urmă – acum apreciez mai mult ca niciodată mamele care au reușit să stea departe de ea. Mi se pare iminentă, mi se extraordinar de greu de înțeles cum poți trece cu brio de primele luni ale maternității. Poate sunt eu mai slabă, poate copilul meu nu a fost cel mai liniștit din lume, poate a contat și faptul că nu am avut niciun ajutor în creșterea lui, poate… dar nici nu trebuie să mai găsesc scuze! Depresia postnatală poate lovi orice proaspătă mămică și nu este deloc rușinos. Așa suntem noi femeile, mamele… atât de mult ți se schimbă viața, apar atât de mult provocări și noutăți… dar sunt sigură că nimeni nu ar putea să o facă mai bine decât noi. Știm foarte bine că Dumnezeu a hotărât ca femeile să fie cele care nasc, pentru a vede cât de greu le este bărbaților când răcesc :).

Oricum, aș avea câteva sfaturi pentru viitoarele mămici:

Maternitatea necesită timp – Da, devii mamă în câteva minute, ore, dar maternitatea nu înseamnă doar nașterea, ci cere timp pentru formare. Și nu, nu trebuie să ai într-o clipită răspunsurile la toate întrebările apărute. Dă-ți timp și răbdare.

Apreciați orice secundă de liniște, dacă aveți parte de ea – Ascultă liniștea, ori de câte ori ai parte de ea. Doar ea te va ajuta să vezi cât de frumoasă e viața ta acum și cât de multă împlinire se ascunde în somnul calm al puiului de om.

Găsește satul care să te ajute să îți crești copilul – Se spune că e nevoie de un sat întreg ca să crești un copil și asta va îndemn să faceți. Acceptați ajutor de la cei din jur, atunci când vi se oferă. Veți avea parte de liniștea de care menționam mai sus și vă va ajuta să fiți mai bune, mai blânde, mai calme și mai răbdătoare cu micuțul.

Acceptă că te vei schimba – Nu te aștepta să fii aceeași femeie de dinainte de naștere. Vei trece prin schimbări semnificative și asta nu este doar normal, ci și foarte bine. Îmbrățișează schimbările. Maternitatea înseamnă creștere.

Amintește-ți să respiri – Să insipiri și să expiri conștient. Îți va umple sufletul și te va ajuta să gândești mult mai limpede. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!