Sari la conținut

Meseria de parinte. Reguli de aur

Meseria de parinte este cea mai grea din oume si cu toate acestea nu se invata la scoala. Experienta proprie si a profesionistilor este insa un bun ajutor pentru parintii incepatori, dar nu numai pentru ei.  Cartea "Nobody told me that !" ("Nimeni nu mi-a spus asta!") a autoarei Roni Jay, face o lista cu cele cateva reguli de aur ale meseriei de parinte.

Siguranta copilului. Putine lucruri sunt atat de importante pentru un copil precum sentimentul de siguranta si increderea in lumea care il inconjoara. Acesta este fundamentul pe care se bazeaza orice alta constructie in domeniul cresterii si educarii lui intr-un mod sanatos.

Magia copilariei. Orice copilarie fericita are nevoie de libertate si de o doza cat mai mare de magie si visare decat cea presupusa de istorioarele cu Mos Craciun sau iepurasul de Paste. Pentru responsabilitati va fi timp mai tarziu! Stimuleaza-i imaginatia, incurajeaza-l sa creada ca poate deveni orice isi doreste, ca poate schimba lumea. Pastreaza cat se poate de mult timp aceasta convingere in mintea lor.

Modalitati de exprimare. Una dintre nevoile de baza ale unui copil este cea de exprimare, de aceea inainte de a-i cumpara jucarii sofisticate pune-i la dispozitie o foaie alba de hartie si un creion. Vei fi suprins sa constatati cu ce o va umple! Nu il obliga sa-si tina jucariile aliniate pe raft, ca sa nu se strice. Podeaua camerei poate fi transformata (trebuie transformata) de copil intr-un adevarat camp de batalie sau intr-o aventura prin Amazon. Nu-l certa niciodata pentru jucariile stricate. Pentru asta sunt facute!

Invata-l sa deosebeasca binele de rau. Cu totii facem greseli. Rau este doar atunci cand nu recunoastem acest lucru si in fata copiilor nostri, pentru ca vor intelege ca asa este corect si se vor ascunde, la randul lor, de noi ca parinti. Copiii trebuie sa inteleaga foarte clar, de la varste mici, ce este bine si ce este rau, ce este permis si ce nu, ce este moral si ce nu.

Invata-l sa gandeasca. A gandi nu inseamna doar sa rezolvi probleme de matematica sau fizica, tine si de modul in care ne explicam anumite situatii, in care facem apreciere, formulam idei sau opinii personale. Copiii invata la scoala dinverse moduri de rationament dar nu este suficient, parintele este cel care isi invata copilul cum sa gandeasca in viata de zi cu zi.

Lasa-l sa decida. Copilul trebuie sa invete ca o familie este o echipa care are un conducator, dar in care fiecare isi poate exprima punctul de vedere iar atunci cand acesta este cel mai potrivit situatiei, va fi adoptat de toti.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!