Sari la conținut

Nutriționistul recomandă: 8 alimente cu rol anti-inflamator, numai bune de consumat la micul dejun

Inflamația este o reacție care apare în mod natural în organism, ca primă linie de apărare. Sau, altfel spus, inflamația este răspunsul imunitar natural al corpului la infecții, la boli și la răni.

Dincolo de situațiile medicale punctuale, precum tăierea la un deget sau o viroză respiratorie, când reacția sistemului imunitar este de așteptat să fie promptă, pot exista și situații aparent atipice în care inflamația apare în corp. Factorii de stil de viață, precum dieta, activitatea fizică, expunerea la stres și somnul, influențează o serie de parametri după care sistemul nostru imunitar se ghidează pentru a formula sau nu un răspuns.

O dietă care favorizează și întreține inflamația înseamnă consum frecvent și, adesea, în exces de produse care conțin grăsimi saturate (de la mezeluri și alte preparate din carne până la dulciuri care abundă în smântână, unt), de dulciuri, de produse pe bază de cereale ultrarafinate (pâine albă), de produse din carne – în multe cazuri, semipreparate, de băuturi carbogazoase îndulcite, de produse doldora de conservanți.

Ce alimente sunt, totuși, benefice, având rol anti-inflamator? Iată ce recomandă nutriționistul Edie Horstman:
 

  • Fructe - Fructe de pădure (afine, căpșuni și zmeură), cireșe, portocale, mere, struguri, ananas, mango și rodii. Acestea sunt bogate în antioxidanți și fitochimice, eficiente în combaterea inflamației.
  • Legume -  Spanac, varză, smog elvețian, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, ardei gras, roșii, morcovi, roșii și cartofi dulci. Pline de vitamine, minerale și antioxidanți, legumele susțin un răspuns inflamator sănătos.
  • Cereale integrale - Orez brun, quinoa, ovăz, grâu integral, orz și bulgur.
  • Proteine slabe - Pește gras (somon, macrou, sardine), carne de pasăre fără piele, bucăți slabe de carne, tofu fără OMG, tempeh și leguminoase (fasole, linte, năut).
  • Grăsimi sănătoase - Migdale, nuci, semințe de in, semințe de chia, semințe de cânepă, ulei de măsline, avocado, ghee și nucă de cocos. Acestea oferă grăsimi sănătoase pentru inima, antioxidanți și fibre pentru a reduce inflamația.
  • Condimente și ierburi - Turmeric, ghimbir, usturoi, scorțișoară, rozmarin, oregano și busuioc. Acestea sunt bogate în compuși antiinflamatori.
  • Ingrediente bogate în probiotice - Iaurt, chefir, varză murată, kimchi și miso.
  • Băuturi - Ceai verde, ceaiuri din plante și apă infuzată cu citrice sau castraveți. Hidratarea ajută la eliminarea toxinelor și susține procesele naturale de vindecare ale organismului. Beți apă!


Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!