Sari la conținut

Obiceiuri rele care pot face rau copilului

Oamenii invata in cea mai mare masura din ceea ce vad si din experienta proprie.

In cazul copiilor imitatia si copierea obiceiurilor adultilor este principala lor cale de invatare si inspiratie. Parintii omit faptul ca sunt modele pentru copilul lor si uita ca unele din obiceiurile lor rele pot face rau copilului. Iata cateva exemple.

Daca te recunosti sau nu printre cazurile descrise mai jos, depinde de tine. Tine insa cont de faptul ca unele din obiceiurile tale sunt rele si ii pot face rau copilului tau.

Critici felul in care arati si esti nemultimita de silueta ta. O gresala a mamelor in detrimentul fetelor, mai ales. Mesajul transmis este ca stima de sine trebuie sa se bazeze pe modul in care se potrivesc blugi. Copii - mai ales fetele - poate fi influentate de ceea ce aud de la mamele lor. De aici pana la tulburari de nutrite este un singur pas.

Prea multa tehnologie. Nu e corect sa le spui copiilor sa nu foloseasca tabletele sau telefoanele la masa, in conditiile in care tu, parinte faci asta. Stabiliti  si respectati regulile fata de produsele electronice (inclusiv televizorul), pentru toata lumea, inclusiv pentru parinti. Copiii care petrec prea mult timp in fata  calculatorului au adesea probleme cu somnul, o performanta scolara redusa si probleme de greutate.

Obiceiuri bune

Superficialitatea fata de lucrurile care conteaza si prea mult materialism. Interesul pentru lucrurile care conteaza: familie, sentimente, relatii reale intre oameni trebuie sa primeze inaintea intereselor materiale. Uneori parintii utia asta si transmit copiilor ca totul se poate cumpara cu bani. Nu! Sunt lucruri care nu pot fi cumparate cu bani.

Competitia este buna, dar nu totul este competitie. Invata-l pe copilul tau ca nu totul este legat de competitie. Sigur, trebuie sa fie motivat, trebuie sa vrea sa castige si sa fie primul, dar trebuie sa inteleaga ca nu putem castiga mereu si ca esecul este parte din competitie.
 


Argumente categorice, nevoie de a avea mereu dreptate. Da, uneori asa sunt adultii. Si nu e bine. Uneori nu trebuie sa ai dreptate, uneori este bine sa cedezi in fata celor din jurul tau, uneori alte criterii decat dorinta de a avea ultimul cuvant trebuie sa conteze.

Este greu sa cresti un copil?

Indiferenta si lipsa de sensibilitate. Vad in fiecare zi ca lumea este o jungla unde lupta pentru supravieturie este feroce. Indiferenta este la ordinea zilei, dar este departe de a fi secretul suprevieturii. Invata-l pe copilul tau sa simta, lasa-l sa-l doara, lasa-l sa planga. Invata-l sa ceara si sa ofere ajutor. E mult mai bine.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!