Sari la conținut

Psihologia primului nascut

Cu fratii si surorile sale, copilul se comporta diferit, indiferent ca e cel mai mare, mijlociul sau mezinul familiei. In orice caz, gelozia este inevitabila, chiar daca este exprimata diferit in functie de copil. Nu puteti sa-i ajutati decat dedramatizand scenele, uneori penibile, ce le strica relatiile. Nu ezitati sa le explicati ca intelegeti ce simt, incercand sa nu tineti partea niciunuia dintre ei.

Cel mai mare, primul nascut

Cel mai mare copil are adesea, pentru o vreme, privilegiul de a primi tot interesul si dragostea parintilor sai, fara a le imparti cu nimeni. Atunci cand pierde acest privilegiu, cand se naste un frate sau o sora, este inevitabil sa devina gelos. O gelozie ce se manifesta uneori din timpul sarcinii, printr-o regresie a atitudinilor copilaresti sau un comportament plin de tristete, cateodata agresiv.

Se intampla in mod curent ca cel mare sa ceara sa beneficieze de aceleasi avantaje ca noul-nascut: vrea sa ia biberoanele, cere mai multa caldura, incepe sa vorbeasca precum un bebelus, merge de-a busilea. Dar copilul mai mare nu are numai sentimente ostile fata de fratele/sora mai mic(a). Este interesat sa-i dea sa manance cu biberonul, sa-l schimbe. Este cateodata un gest putin stangaci sau un cuvant putin amabil de genul “Trebuie sa-l vindem!” sau mai bine”Trebuie sa-l aruncam!”. Nu trebuie neaparat sa le faca. In orice caz, e ceva normal. Se arata foarte deceptionat ca cel mic, abia nascut, nu se poate juca si se enerveaza frecvent, mai tarziu, cand il va vedea pe cel mic castigand autonomie si venind sa-i pericliteze teritoriul. Pentru cel mai mare, nasterea unui al treilea copil este mai usor acceptata.

Fara sa permiteti manifestarile de gelozie cateodata violente, va trebui sa tolerati comportamentul regresiv al copilului mai mare. Incercati sa-l antrenati in hranirea bebelusului sau dati-i responsabilitatea de a-l supraveghea pe cel mic. Punandu-l in valoare in rolul de “cel mare”, ii permiteti sa-si cunoasca mai usor fratele sau sora.
 

La scoala, primul nascut, are tendinta de a munci mai mult pentru a obtine rezultate scolare mai bune ca ceilalti. Ei cresc fiind competitivi si avand mari aspiratii. Acest lucru le poate oferi un avantaj, majoritatea liderilor fiind primii copii din familie.

 Caracteristicile primului nascut:

-                     determinat,

-                     perfectionist,

-                     responsabil,

-                     independent,

-                     organizat,

-                     silitor.
 

Citeste si despre psihologia fratelui mijlociu

Citeste si despre psihologia mezinului

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!