Sari la conținut

Somnul și greutatea noastră se plimbă de mână

Întotdeauna când vorbim despre greutatea noastră ne concentrăm asupra mâncării și mișcării. Dacă doriți să arătați mai bine, sugestia cea mai întâlnită este „mâncați mai puțin și mișcați-vă mai mult”, nu-i așa? Dar, ce să vezi, nu este atât de simplu pe cât pare și nu e chiar suficient. Uneori vrei să mănânci mai puțin și să te miști mai mult, dar pare imposibil să faci acest lucru. Dincolo de faptul că nu mereu reușim să păstrăm proporția corectă între acestea două, dacă ne gândim la dinamismul (ca să nu îi spun haosul) din viața noastră, mai este un aspect pe care îl ignorăm întotdeauna. De altfel, în consilierea pe care o fac pe nutriție, printre primele mele întrebări cu care îi iscodesc pe oameni este acesta: somnul, cum stați cu somnul? Oamenii mă privesc ca pe o fantomă pusă pe glume. În primă fază, nu pricep legătura dintre somnul și greutatea lor. Îi iau direct și le spun că pot ține orice dietă vor, dacă nu dorm suficient nu vor reuși niciodată să se mențină pe termen lung. Iată de ce!

Lipsa somnului și creșterea în greutate

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenția Bolilor, mai mult de 35% dintre oameni sunt lipsiți de somn. Dacă mă gândesc că statisticile pentru obezitate sunt tot pe acolo, e ușor să conectez punctele și să descopăr că legătura dintre cele somn și greutate nu este o coincidență. Dar nu eu am făcut această corelație, ci oamenii de știință.

Faptul că nu dormim suficient – mai puțin de șapte ore de somn pe noapte – poate reduce și anula beneficiile dietei, potrivit cercetărilor publicate în Annals of Internal Medicine. Când trupurile celor cercetați au primit o odihnă adecvată, jumătate din greutatea pe care au pierdut-o era din grăsime. Cu toate acestea, atunci când au redus somnul, cantitatea de grăsimi pierdute a scăzut la jumătate – chiar dacă au urmat aceeași dietă. Mai mult, s-au simțit în mod semnificativ mai înfometați, au fost mai puțin mulțumiți după mese și nu aveau energie. În general, persoanele care au o dieta lipsită de somn pierd din grăsime la jumătate față de persoanele care se odihnesc bine.

(...)

Citeşte mai mult pe florinabadea.ro

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!