Sari la conținut

Unul dintre părinți este mai absent în viața copilului? Ce impact poate avea acest lucru în viața celui mic

Absența unuia sau a ambilor părinți în viața unui copil poate avea repercusiuni psihologice semnificative. Fie că este vorba despre divorț, separare, deces sau alte situații în care un părinte nu mai poate locui cu familia, impactul emoțional asupra copiilor poate fi profund.

1.    Stres emoțional
Absența unui părinte poate declanșa o serie de emoții, inclusiv tristețe, furie, confuzie și chiar vinovăție. Copiii se pot lupta cu sentimentele de abandon, mai ales dacă absența este cauzată de divorț sau de separare.

2.    Stimă de sine scăzută

Copiii pot interioriza absența ca o reflectare a valorii lor. Acest lucru poate duce la scăderea stimei de sine și la un sentiment diminuat al valorii de sine. Copiii se pot întreba de ce prietenii lor și-au câștigat dreptul de a avea ambii părinți prezenți constant în viața lor și ei nu, iar acest lucru poate provoca extrem de multă durere, adesea invizibilă pentru cei din jur.

Citește și Statuie le-aș face părinților singuri!

3.    Probleme comportamentale

Unii copii își pot manifesta suferința prin tulburări de comportament, cum ar fi agresivitatea, rebeliunea sau retragerea. Aceste comportamente pot fi expresii ale emoțiilor lor neprocesate.

4.    Provocări academice
Absența unuia dintre părinți  poate afecta performanța școlară a copilului. Suferința emoțională poate împiedica concentrarea și motivația, ducând la scăderea notelor și la eșecuri educaționale.

5.    Probleme de atașament și de construire a relațiilor bazate pe încredere
Copiii pot întâmpina dificultăți în a dezvolta atașamente sigure cu ceilalți, din cauza fricii de abandon. Problemele de încredere pot pătrunde în relațiile lor, făcând dificilă conectarea și încrederea în ceilalți.

Ce poate face părintele rămas în viața copilului, pentru a diminua efectele negative cauzate de absența celuilalt părinte?!

Citește și Efectele divorțului asupra bebelușilor și copiilor. Cum să îi ajuți, în funcție de vârsta lor
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!