Sari la conținut

Ziua Mamei si Ziua Tatalui, oficial

Cinci lucruri mai puțin știute despre Ziua Mamei. Și despre Ziua Tatălui
 
1. în România, începând din 2010, Ziua Mamei se sărbătorește oficial în prima duminică a lunii mai. Altfel spus, în 2013 Ziua Mamei a fost sărbătorită în data 5 mai, iar în 2014. în data 4 mai. De ce spunem oficial? Pentru că, în 2009, TATA – sau, mai protocolar, Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (da, chiar există așa ceva) – a reușit să introducă o inițiativă parlamentară care a și fost votată la finalul aceluiași an și astfel în 2010 am avut prima sărbătoare oficială a Zilei Mamei. Și tot atunci s-a votat și Ziua Tatălui, care este sărbătorită oficial în fiecare an, în cea de a doua duminică a lunii mai (12 mai 2013, 11 mai 2014 etc).
 
2. până în 2010 în România nu exista o Zi a Mamei recunoscută oficial. Neoficial, aceasta se sărbătoarea, la fel ca în celelalte țări din fostul lagăr socialist, de Ziua Internațională a Femeii, o sărbătoare tipic comunistă.
 
3. pe plan internațional, cele mai multe țări (aproximativ 70) sărbătoresc Ziua Mamei în cea de a doua duminică a lunii mai. Adică exact în ziua în care noi, românii, ne-am gândit că ar fi mai potrivit să sărbătorim Ziua Tatălui. 
 
4. Ziua Mamei a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1908 de către americanca Anna Jarvis care și-a propus să o transforme într-o sărbătoare națională. A reușit acest lucru în 1914, însă, în doar câțiva ani, avea să se declare profund dezamăgită că inițiativă sa de suflet a căpătat un aer atât de comercial.
 
5. practic, Ziua Mamei se sărbătorește aproape în fiecare lună a anului în vreo țară de pe glob – excepție fac lunile ianuarie, iulie și septembrie). 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!