Sari la conținut

67 de ani de când Franța a interzis alcoolul în școli. Elevii obișnuiau să primească vin la masă

Pare incredibil, dar nu cu mult timp în urmă, în Franța, copiilor li s-a servit vin la școală. Și nu în cantitate mică... De fapt, fiecărui copil i se permitea să bea jumătate de litru de vin pe zi. Abia în august 1956, Ministerul francez al Educației a interzis servirea oricărei băuturi alcoolice în școli, dar doar copiilor sub 14 ani.

Mulți părinți obișnuiau să pună în ghiozdanul copilului băutură la alegere: vin, cidru sau bere în funcție de regiune. Doctorul Suzanne Serin transmite „Recent am auzit de o mică dramă în regiunea Parisului. Părinții au insistat ca micuților să li se dea vin la școală, dar directorul a refuzat... Așa că au decis ca cei mici să-și bea vinul înainte de a merge la școală. Drept urmare, copiii au ajuns la școală roșii, transpirați și pe jumătate adormiți chiar în plină dimineață.”

În 1956, prim-ministrul Pierre Mendès a adoptat o lege care interzice alcoolul în școli pentru copiii sub 14 ani. Alcoolul a fost înlocuit un pahar de lapte și o gustare pe bază de zahăr. O decizie prost percepută la momentul respectiv. Într-adevăr, mulți au văzut-o ca pe o modalitate de a revigora industria franceză a produselor lactate și de a atrage votul prim-ministrului.

După aceea, abia în septembrie 1981 a fost interzis și alcoolul pentru copiii cu vârsta de peste 14 ani din licee. Această a doua lege completează legea din 1956.

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!