Sari la conținut

Nou nascutul la 3 saptamani

Acest interval este caracterizat de o intensa ordonare a programului de viata al micutului.

Copilul doarme circa 18 ore din 24, iar numarul meselor pe zi s-a stabilizat la 7-8. Copilul scanceste si este capabil sa-si anunte dorintele si nemultumirile prin plans. Daca toate nevoile ii sunt satisfacute, doarme.

De regula bebelusul are 4-5 scaune pe zi. Este posibil sa aiba scaun dupa fiecare masa. Copilul trebuie sa umple cu pipi cel putin trei scutece pe zi, acesta fiind semnul ca primeste suficienta hrana. Cei alaptati nu au niciun fel de probleme de tranzit intestinal, in timp ce micutii hraniti artficial pot suferi de constipatie si au un tranzit intestinal mai lent.

La aceasta varsta un nou-nascut castiga in greutate in jur de 20 de grame pe zi. Ritmul se mentine constant in prima luna de viata. De asemenea, el creste in inaltime cu 2,5-3 centimetri pana implineste o luna.

Bebelusul isi urmareste mama cu privirea, se uita in ochii ei cand aceasta ii vorbeste si poate focaliza privirea pe obiectele care il intereseaza, cateva secunde. Mama si tata vor avea dovada faptului ca micutul ii recunoaste. Mai mult acesta poate avea reactii de bucurie, exprimandu-se prin miscarea mainilor si a picioarelor, ca semn ca isi recunoaste parintii.

Totusi au tendinta de a sta cu ochii inchisi, dar in momentele in care sunt activi pot fi tinuti pe pieptul mamei in pozitie verticala. La aceasta varsta copilul vede bine de aproape si vag la distanta. Este indicat ca simtul vazului sa fie stimulat, pentru ca dintre toate simturile acesta este cel mai putin dezvoltata. Celulele sensibile la culori nu sunt complet dezvoltate astfel ca acesta percepe bine culorile intense. Capacitatea de a distinge culori o sa fie dezvoltata la finele primelor doua luni de viata.

 

Sfaturi pentru mama in a 3-a saptamana de viata a nou nascutului

Priveste-ti copilul in fata, de la 20-25 cm, vorbeste-i miscandu-ti capul pentru ca micutul sa devina atent. Repeta-i numele. Va intelege ca este vorba despre el. Ofera-i copilului stimuli vizuali, obiecte colorate, care eventual produc zgomote sesizabile. Pastreaza lumina atunci cad este treaz si intuneric sau semi-obscuritate cand doarme. Copilul trebuie sa intoarca fata dupa obiecte si sa reactioneze la lumina. Copilul priveste cu interes ceea ce este in jurul lor.

Priveste-ti copilul in ochi cand alaptezi. Te va privi la randul lui. Copilului ii place sa priveasca fetele oamenilor din jurul sau. La aceasta varsta, luat prin surpindere, va tresari cand va vedea fata mamei. Este momentul in care mama poate surpinde primul zambet. Copilul va imita zambetul tau.

Tine-l aproape cat mai mult, asta ii va da liniste atat lui, cat si tie.

 

Plansul nou nascutului la trei saptamani

In primul rand nu exista doi copii la fel. Unii sunt cuminti, dorm tot timpul si abia daca scancesc, altii sunt foarte galagiosi. Indiferent de situatie trebuie sa stii ca plansul este prima cale de comunicare a micutului.

Cei mai multi petrec sapte la suta din timpul in care sunt treji, plangand. Trebuie stiut ca un copil de aceasta varsta nu plange pentru ca vrea sa planga. Plasul este unul din reflexe si este involuntar. Niciodata copilul nu plange degeaba. Plansul are mereu o cauza. Copilul plange pentru ca ii este foame sau pentru ca este ud si murdar, pentru ca ii este frig sau cald sau pentru ca il doare burtica, ori ii este somn si din diferite cauze (galagie, prea multa lumina, agitatie) nu poate sa adoarma sau pentru ca are o problema acuta de sananate. Cele mai multe din cauzele plansului sunt eliminate pana la varsta de o luna, o luna si jumatate, ca urmare a faptului ca programul copilului devine foarte ordonat. Mamale trebuie sa stie ca plansul provocat de durere seamana cu un tipat care este urmat de perioade de tacere si continuat cu valuri de strigate.

Daca bebelusul a plans sau a fost nelinistit pentru perioade mai lungi de trei ore pe zi cel putin cinci zile, s-ar putea sa aiba colici. In general, aproximativ 20% din bebelusi au colici in jurul varstei de 2-3 saptamani. Daca bebelusul are colici, acestea vor dura, cel mai probabil cateva luni, dar tu poti face multe lucruri pentru a-l ajuta. Ramai pe pozitie, va trece

A-l ajuta pe cel mic sa se simta comfortabil nu inseamna ca il alinti. Respunsul prompt la plansul copilului este un mod de comunicare si calea prin care ii arati ca este iubit si ca ii poti rezolva necesitatile. Studiile arata ca micutii ai caror parinti raspund mai rapid la plansul copilului, vor plange din ce in ce mai putin.

 

Somnul nou nascutului de trei saptamani

Din aceasta saptamana probabil ca deja te simti extenuata, intrucat somnul tau are un cu totul alt ciclu de viata decat somnul bebelusului. El rar doarme mai mult de trei ore si nu face inca diferenta intre zi si noapte.

Poti incerca sa il educi in ceea ce priveste somnul, dar nu vei reusi mare lucru. Cam inspre 6 saptamani el va incepe sa doarma mai legat noaptea. Asa ca majoritatea strategiilor pe care le adopti trebuie sa priveasca mai ales modul in care poti sa te adaptezi tu la stilul de somn al bebelusului. 

 

Citeste si

Nou nascutul la 2 saptamani

Bebelusul la o luna

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!