Sari la conținut

Cum dezvolti bucuria gustului la copil

Din momentul in care copilul vine pe lume acesta invata. Invata sa vada, sa auda, sa simta atingerile si sa inteleaga sensul lor. Ca toate celelalte simturi, gustul si sensibilitatea gustativa trebuie invatate. Procesul incepe din timpul vietii intrauterine si continua in primele  4-6 luni de viata cand copilul primeste exclusiv lapte.

Tot in aceasta perioada incep si diferentele. Este dovedit ca un copil alimentat artificial o sa accepte cu o oarecare reticenta gusturile noi pentru ca formula de lapte care a baut-o vreme de 4-5 luni are aproximativ acelasi gust iar monotonia senzatiilor ii scade interesul pentru gusturile noi. In cazul copilului alaptat natural monotonia gustului nu mai este atat de accentuata, si asta pentru ca laptele matern are gust diferit in functie de ceea ce mananca mama. Diferentele nu sunt majore, dar sunt suficiente pentru a stimula curiozitatea gustativa a copilului in momentul in care incepe diversificarea. 
 


In momentul in care treci la diversificare si copilul primeste alimente noi, textura si gustul acestora sunt evenimente majore pentru cel mic. parintii trebuia sa stie ca primul pas este descoperirea gustului si educarea papilelor gustative ale copilului. Inca de mici copiii au preferinte si apreciaza gustul unor alimente in detrimentul altora. Evident preferat ramane gustul dulce. Cum il convingi sa aprecieze gusturi noi, cum ii determinam sa incerce si sa testeze arome si texturi noi?

Un copil are nevoi nutritionale specifice, iar obiceiurile alimentare sanatoase se invata de la o varsta frageda. Este important sa nu te astepti ca micutul tau sa manance din prima anumite alimente pe care i le oferi tocmai pentru a-i starni papilele gustative.  In fapt, este demonstrat inca de mult timp ca celulele responsabile cu simturile olfactiv si gustativ intra in actiune inca din luna a 6-a de sarcina. Mai tarziu diferitele gusturi trec in laptele matern, iar bebelusii descopera „placerile culinare”.

Hranirea ar trebui sa fie pentru bebelus un motiv de distractie si de explorare. Odata ce mama capata experienta, iar cel mic se obisnuieste cu ritualul mesei, acest moment al zilei ii va permite copilului sa integreze cu usurinta coduri sociale si sa-si dezvolte abilitatile motorii.

Ghidul diversificarii de la 6 luni la un an
 
Cateva recomandari:
- mananca variat si fara restrictii in timpul sarcinii (evident, mai putin categoriile de alimente contraindicate in sarcina)
- alapteaza-ti copilul pana la sase luni.
- mananca sanatos si cat mai variat in timpul acestei perioade.
- incepe diversificarea la sase luni oferindu-i vegetale facute piure. Foloseste mereu o singura leguma, nu amestecuri, cel putin vreme de o luna de zile.
- mananca in fata copilului tau.
- lasa-l sa manance cu mana.

In loc de final nu uita: monkey see, monkey do!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!