Sari la conținut

Ghidul alimentatiei de la 6 luni la 1 an

Dupa cele sase luni de alimentatie exclusiv la san, vine diversificarea, o perioada emotionanta – atat in viata mamicii, cat si a bebelusului deoarece copilul tocmai a mai facut un "pas" important intr-o lume plina de mirosuri, gusturi si texturi noi.  
 
Fundamental necesar este ca bebelusul sa primeasca mancare adecadat nivelului de dezvoltare a tubului sau digestiv, care atinge maturitatea reala undeva dupa varsta de patru ani. Copilul are nevoie de mancare proaspata, neprocesata, curata si fara aditivi alimentari, bogata in grasimi esentiale, fundamental necesare pentru dezvoltarea creierului. Este interzis si daunator sa adaugi sare sau zahar in mancarea copilului pana la un an.
 
Alimentele de inceput sunt fructele si legumele. Oferiti, asadar, bebelusilor ceva usor de digerat si care nu cauzeaza reactii alergice. Piureurile vegetale, mai ales cele "raw", dar si cele preparate termic, sunt o idee foarte buna de incepere a diversificarii alimentatiei. Incepe diversificarea cu avocado, morcov, cartofi dulci, dovlecel, conopida, broccoli, praz, gulie, spanac, dar si dovleacul si cartofii obisnuiti. Legumele pot sa fie combinate cate doua. In ceea ce priveste fructele cele mai bune, la inceput sunt merele, perele, caisele, bananele.

10 fructe si legume perfecte pentru piure

Fiecare aliment nou se introduce singur pentru a testa organismul copilului. O reactie alergica apare intre 6 si 20 de ore de la ingestie.

Alimentele se ofera sub forma de piureruri lichide, apoi mai dense. Nu se folosesti niciodata biberonul pentru hrana noua. Lingurita este singurul instrument. Copilul trebuie sa primeasca in continuare lapte matern sau formula de lapte adaptata varstei. Laptele ramane alimentul de baza pana la un an.
 
Tot la sase luni, puteti introduce  branza de vaci nedegresata, iaurtul integral facut in casa, cereale integrale (o singura masa pe zi), si piureurile de fructe, desigur pe rand, unul cate unul. Ramane la latitudinea si creativitatea fiecarei mamici cum sa combine aceste feluri de mancare pentru a avea un gust, miros si aspect cat mai delicios. Poti sa folosesti scortisoara, vanilie, coaja de lamaie si de portocala, dar numai adevarate nu esente.  



De cata mancare are nevoie bebelusul
 
Carnea de pasare si vita poate fi introdusa de la 7-8 luni, fiarta si mixata sub forma de piure subtire. Ficatul de pasare si galbenusul de ou sunt perfecte de la sapte luni, initial o jumatate de galbenus si o lingura de ficat fiert si pasat.

Pestele se poate introduce de la varsta de 8 - 10 luni si puteti incepe cu macroul si somonul, pesti bogati in grasimi esentiale omega 3, atat de necesare creierului si nervilor periferici.
 
Asadar, intre sase si douasprezece luni, bebelusul poate primi doua – trei mese de lapte (200 ml de lapte la o masa) si alte trei mese semisolide: supa de legume cu carne, piure de legume cu carne mixata, cereale cu legume sau fructe, branza de vaci cu legume sau fructe, iaurt cu faina de orez, ovaz sau cu fulgi de mei.

 


 
Aportul de calorii necesar copilului variaza intre 800-1000 calorii pe zi, dar jumatate din acestea trebuie aduse de lapte.

Este foarte bine sa-i oferi copilului bucatele de legume fierte, bucatele de paine integrala, biscuiti de casa sau bucatele de fructe, pe care sa le poate duce singur la gura. A manca cu mana este o necesitate pentru copilul mic, care contribuie foarte bine le dezvoltarea capacitatii de masticatie, proces obligatoriu pentru trecerea la hrana solida.

Diversificarea si regulile ei generale
 
In momentul in care incepe diversificarea copilul trebuie sa primeasca apa in canite speciale sau intr-un biberon.

Nu-ti forta copilul sa manance. Acesta are o ablitate innascuta de stii cand este satul. In plus cantitatea de mancare de care are nevoie variaza de la o zi la alte si nu in ultimul rand are ritmul sau propriu. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!