Sari la conținut

Ghid pentru prepararea in casa a hranei bebeleusului

Sa pregatesti in casa mancare pentru bebe poate sa para o incercare complicata. In fapt este simpla, este ieftina, este sigura si comoda pentru mama si pentru toata familia, daca ai in vedere cateva reguli pe care sa le respecti.

Mancarea preparata in casa este o cale mult mai buna in procesul de diversificare, in locul borcanelor cu mancare gata preparata. De ce? Pentru ca poti alege singura ce-i oferi copilului, pentru ca poti face mancarea mult mai gustoasa si pentru ca poti sa il inveti pe micutul tau cu gustul real al alimentelor. Nu condamnam preparatele in borcan, dar trebuie sa spunem ca de cele mai multe ori gustul mancarii din borcanele este sec si fad.

Idei pentru prima masa solida

Iata detaliile de care trebuie sa tii seama:
  • Spala-te mereu pe maini inainte de a prepara hrana copilului.
  • Foloseste un set de ustensile de bucatarie care sa ramana exclusiv pentru hrana copilului si mentine-le in perfecte stare de curatenie.
  • Spala si curata temeinic alimentele.
  • Acopera si baga in frigider sau, dupa caz, congeleaza alimentele gatite imediat dupa ce le-ati prelucrat sau preparat.
  • Nu pastra in frigider alimente pentru copil mai mult de trei zile.
  • Un blender, un storcator de fructe, o oala de fiert la aburi sunt extrem de utile.
  • Utile sunt si tavitele sau alte recipiente de dimensiuni mici pentru congelarea hranei.


Ghidul alimentatiei de la 6 luni la 1 an
 
Cum prepari:

Striveste! Multe alimente se preteaza pentru a fi strivite. Bananele coapte, avocado si alte legume fierte (cartofi dulci, dovleceii, cartofii si morcovii) pot fi strivite cu furculita.

In blender merge foarte bine carnea si legumele mai dure, iar torcatorul de fructe este perfect pentru sucul de mere, morcovi si portocale. In blender poti adauga amestecuri de carne si legume, peste care pui lichid (treptat), pana ajungi la consistenta potrivita. Lichidul poate sa fie apa, supa sau lapte

Razatoarea fina este ideala pentru mere si branza, care apoi pot fi amestecate cu lichide. Sita este utila pentru preparatele din fasole si mazare care strecurate asigura eliminarea pielitelor pe care copilul le refuza, fara sa pierzi din beneficii.

Totul despre laptele praf

Cum depozitetzi

O modalitate foarte simpla si sigura este sa congelezi alimentele pentru copii. Ideale sunt tavitele pentru facut cuburi. Cuburile pot fi usor portionate astfel ca folosesti exact cat iti trebuie. Nu recongela hrana care a mai fost congelata. Hrana congelata se poate pastra pana la trei luni la  -18 grade.

In frigider, in recipiente mici, cu capac. Nu pastra in frigider hrana gata preparata, pasata sau blendaruita si doar in forma gata preparata. Hrana pasata se poate pastra, dar numai in congelator.

Ideal este sa dezgheti hrana congelata in frigider, puse in recipiente inchise. O solutie este sa pui cuburile congelate, intr-un castron mic si apoi sa pui vasul intr-un castron mai mare plin cu apa fierbinte.



Cand incepi diversificarea?

Modalitati de baza pentru prepararea alimentelor

Pentru fructe care trebuie fierte: spala-le bine. Le poti fierbe in apa sau coace pana cand se inmoaie. Bananele coapte si avocado nu necesită fierbere. Perele si piersicile nu trebuie fierte daca sunt bine coapte. In cazul in care folosesti fructe congelate, acestea se dezgheata cel mai bine la aburi.

Legume. Toate legumele trebuie preparate prin fierbere. Cel mai bine este sa le coci sau sa le pregatesti la aburi.

Carne trebuie fiarta in apa curata. Dupa primul clocot este ideal sa schimbi apa. Fierbe carnea intreaga intr-o bucata potrivita, nu in bucatele marunte. Se taie dupa fierbere se pastreaza sau se congeleaza. Carnea fiarta se poate pune in blendar simpla cu supa, lapte sau apa sau se poate combina cu legume.

Ouale se fierb intregi. Se foloseste doar galbenusul, pana la un an. Fiert acesta poate fi pasat sau pus in blendar impreuna cu supa si legume.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!