Sari la conținut

Despre suzeta

Decizia de a utiliza suzeta iti apartine, dar iata ce trebuie sa stii inainte de a lua o hotarare. Suzeta nu este o necesitate, cel putin jumatate dintre sugari nu o folosesc, iar un copil alaptat la san nu are nevoie de ea. Pe de alta parte suzeta are avantaje si dezavantaje.

Avantaje
- Suptul este un reflex foarte puternic in cazul nou-nascutilor si al copiilor mici. In plus suputul ii linisteste. De aceea efectul de calmare pe care il are suzeta asupra unui copil agitat este indiscutabil.

- Suzeta il poate ajuta pe copilul foarte mic, dar si pe cei de pana la un an sa adoarma mai usor, tot prin efectul de calmare.

- O serie de studii arata ca suptul suzetei scade riscul de moarte subita infantila.

- Suzeta este chiar recomandata in cazul copiilor care au deprins obiceiul de a-si suge degetul, pentru ca al dezvata pe de folosirea suzetei este mai usoare decat renuntarea la suptul degetului (suzeta poate sa dispara la un moment dat, in timp ce copilul are la indemana mereu propriul lui deget). In cazul acestora suzeta produce mai putine daune asupra modului de crestere al dintilor, decat o face degetul, care poate modifica pozitia normala a dentitiei de lapte si a celei definitive.

Medicii pediatri si neonatologi, dar si Academia Americana de Pediatrie recomanda folosirea suzetei numai dupa o luna de la nastere si doar daca este absolut necesar

Dezavantaje
-  Una dintre marile probleme legate de suzeta este concurenta pe care aceasta o face suptului la san. Deoarece suzeta are o alta consistenta si implica un alt tip de supt decat suptul sanului, copii care au primit suzeta inca din primele zile de viata vor refuza sanul, care este diferit, desigur, de suzeta.

-  Suzeta creaza o anume dependenta. In cazul in care copilul adoarme numai cu suzeta, este foarte posibil ca acesta sa planga si sa va trezeasca din somn de cate ori ii cade suzeta din gura pe timpul noptii.

- Suptul excesiv al suzetei favorizeaza aparitia infectiilor urechii medii.

- Folosirea prelungita a suzetei (mai ales dupa varsta de 1 an) poate provoca copilului probleme dentare.

Citeste si:
Tetina drog sau necesitate


Sfaturi utile
- Amana introducerea suzetei pana cand suptul la san este bine stabilit. Trebuie sa ai rabdare pentru ca este nevoie de timp pana ce intrati in rutina alaptarii la san. Foarte important de mentionat este faptul ca medicii pediatri si neonatologi, dar si Academia Americana de Pediatrie recomanda folosirea suzetei numai dupa o luna de la nastere si doar daca este absolut necesar.

- Nu-l calma pe copil din prima oferindu-i suzeta ca prima metoda de linistire. Daca copilul plange, legana-l, canta-i, pune-l la san, tine-l in brate si abia in ultima faza ofera-i suzeta.

- Foloseste suzete solide si sigure care nu se pot desface in bucati si care se pot curata si steriliza usor.

- Nu insista. Daca copilul refuza suzeta, faci parte din categoria mamelor fericite si nu trebuie sa faci gresala de a insista. Niciodata nu-i pune copilului in gura suzeta, daca copilul o scoate voluntar sau daca ii cade in timpul somnului, scrie http://www.mayoclinic.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!