Sari la conținut

Cum simt bebelusii durerea?

Un nou studiu schimba vechea idee ca bebelusii nu simt durerea la fel de mult ca si un adult.

Stiai ca in anii ’80 bebelusilor nu li se administrau medicamente impotriva durerii in timpul operatiilor ci numai substante care blocheaza nervii?

Un nou studiu contrazice ideea inradacinata si arata cum creierele bebelusilor se „lumineaza” in acelasi mod cu al adultilor cand sunt expusi stimulilor durerosi. Studiul este bazat pe tehnologii de scanare a creierului si sugereaza ca bebelusii simt durerea la fel de tare ca si adultii.

Studiul a analizat 10 sugari sanatosi cu varsta cuprinsa intre una si sase zile si 10 adulti sanatosi cu varsta cuprinsa intre 23-36 de ani. Sugarii au fost recrutati de la John Radcliffe Hospital, Oxford (Marea Britanie) si voluntarii adulti au fost angajati la Universitatea Oxford sau studenti.

In timpul cercetarii, bebelusii, insotiti de parinti si personalul medical, au fost plasati intr-un RMN unde au adormit. Au fost efectuate apoi scanari RMN ale creierului bebelusilor cand erau impunsi in partea de jos a picioarelor lor cu o tija speciala retractila care creea senzatia de impunsatura de creion - destul de usoara insa ca nu ii trezeasca. Aceste scanari au fost apoi comparate cu scanarea creierului adultilor expusi la acelasi stimul de durere.

Cercetatorii au descoperit ca 18 din cele 20 de regiuni ale creierului active la adultii care se confrunta cu dureri au fost active si la copii. Scanarea a aratat de asemenea, cum creierul sugarilor a avut acelasi raspuns la o „impunsatura” usoara (128mN) cu cel al adultilor la un stimul de patru ori mai puternic (512mN). Constatarea sugereaza nu numai ca bebelusii experimenteaza durerea mai tare decat adultii, dar si ca au un prag de toleranta la durere mult mai mic.

Citeste si despre dilema legata de simtul durerii la bebelusi. 

"Pana de curand oameni nu credeau ca este posibil sa studiezi durerea la copii utilizand RMN-ul deoarece nu stau linistiti in scanner!" a declarat Dr. Rebeccah Slater de la Departamentul de Pediatrie, autorul principal al raportului Oxford University. "Cu toate acestea, copiii mai mici de o saptamana sunt mai docili decat bebelusii mai mari si am constatat ca parintii pot sa-i faca sa adorma in interiorul un scaner, astfel incat, pentru prima data, am putut studia durerea la copii cu ajutorul RMN-ului”.

"Acest lucru este deosebit de important atunci cand vine vorba de durere: evident, copiii nu ne pot spune despre experienta lor legata de durere si este dificil sa deduci durerea din observatiile vizuale. Unii oameni au sustinut chiar ca creierul sugarului nu este dezvoltat suficient pentru a "simti" cu adevarat durerea, orice reactie fiind doar un reflex - studiul nostru ofera prima dovada intr-adevar puternica nu este deloc asa."

Recent, in anii '80 era o practica comuna ca la copii sa li se administreze substante blocante neuromusculare, dar nici un medicament pentru ameliorarea durerii in timpul interventiei chirurgicale. In 2014 o cercetare a practicilor neonatale de management al durerii in terapia intensiva a aratat ca, desi sugarii experimenteaza o medie de 11 de proceduri dureroase pe zi, 60% din copii nu primesc nici un fel de medicament pentru durere.

 

Sursa: Science Daily

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!