Sari la conținut

Cat de importanta e baita bebelusului

Se pare ca este foarte importanta, daca medicii o recomanda drept ritual zilnic.

„Ce atata baie in fiecare seara?”, ne intreaba mirati prietenii fara copii atunci cand le povestim despre ritualul de „spa” al lui Tudor dinainte de culcare. „Ca doar nu se murdaresc cine stie ce!”, continua ei. Bine, de cand cu diversificarea, aceasta observatie nu se mai aplica, dar nu numai despre murdarie este vorba. Dupa cum am mai spus si cu alte ocazii, bebelusilor le place predictibilitatea, lucrurile repetitive – devenite obiceiuri - ii fac sa se simta in siguranta, iar baita si ritualurile sale formeaza un asemenea moment intens asteptat si savurat de cel mic. Iar beneficiile sale nu se opresc aici:

Baita calmeaza bebelusul. Cum se apropie ora de culcare, cum creste starea de iritare a celui mic. Apa calda il linisteste, il relaxeaza si previne cresterea nivelului de adrenalina din organism – care l-ar putea impiedica sa alunece cursiv intr-un somn linistit, stare in care sa ramana cat mai mult peste noapte. Masajul usor de dupa baie il transporta pe bebelus mai departe intr-o stare de siguranta si calm. Iar de aici si pana la „somn usor” nu mai e decat un pas: lapticul de seara.

►Citește și De ce trebuie măsurat capul bebeluşului

Este o ocazie de relationare pentru ambii parinti. Este destul de dificil sa speli bebelusul de unul singur, mai ales in primele saptamani, cand nu-si tine singur capsorul. Iar aceasta „munca de echipa” intareste legaturile dintre membrii familiei si incurajeaza exprimarea afectiva libera – ceea ce va invata si cel mic mai tarziu. In plus, pe masura ce bebe creste si devine tot mai constient de lucrurile din jurul sau, baita mai primeste o valenta: va fi un moment de joaca foarte indragit, pe care copilul vrea sa-l impartaseasca cu parintii sai.

Mentine sanatatea copilului. Baita face mai mult decat sa curete corpului bebelusului – si chiar are nevoie de asta, pentru ca transpira zilnic, da mancare pe el zilnic, se tavaleste prin parc zilnic etc. Baita stimuleaza sistemul imunitar, indeparteaza uleiurile in exces de pe par si piele, curata cutele si pliurile corpului – si stim ca un bebelus are aproape la fel de multe ca un pui de sharpei – de toata murdaria si scamele adunate de peste zi. Plus ca alina disconfortul din zonele cu iritatie de scutec, daca exista asa ceva.

Esti mereu la curent cu starea copilului. Baita este un prilej foarte bun (chiar daca nu ti-ai propus asta de la bun inceput) sa observi lucruri in neregula cu pielea copilului: zone iritate, umflate, vanatai, piscaturi de insecte etc. Si orice problema tratata din timp se vindeca mai usor, mai repede si mai sanatos.

Sursa: www.whattoexpect.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!