Sari la conținut

Dezvoltarea psihomotorie a bebelusului de la 3 la 4 luni

Micutul si-a dezvoltat abilitatea de a apuca obiecte si o face cu toata mana. De cele mai multe ori, tot ceea ce  apuca duce la gura. Gura este un mijloc de cercetare a lumii, iar bebelusul testeaza totul folosind buzele si limba.

Dezvoltarea psihomotorie a bebelusului la 3 – 4 luni se caracterizeaza prin:

►Copilul se intereseaza de lucrurile si sunetele din mediul inconjurator, exploreaza totul cu privirea, aprecieaza mult compania si activitatile familiale.
►Pentru a se face inteles, copilul dumneavoastra se agita, asociind miscarile mainilor si picioarelor cu tipete de bucurie sau suparare.
►Bebelusul reactioneaza la sunetele stridente sau familiare.
►Cel mai mult il intereseaza vorbirea si, incercand sa vorbeasca, el cauta genele ochilor.
►In timp ce-i vorbiti el zambeste, se misca. Daca plange cumva, vorbindu-i, il calmati.
►Bebelusul intoarce capul complet pentru a urmari obiectele, perioadele de observare sunt mai lungi, isi descopera mainile si le duce la gura.
►Prinde obiectele care sunt puse in contact cu mainile sale. Deschide si inchide palma si tine obiectul cateva momente. Este vorba de o presiune involuntara.
►De obicei, bebelusul de 3 – 4 luni poate petrece 5 – 6 ore pe noapte fara sa bea nimic. (Vezi toate detaliile dezvoltarii copilului la 3-4 luni, aici)

Jocul cu bebelusul

►Alternati in timpul zilei pozitia sa de pe spate, pe fata si puneti-i la dispozitie obiecte mici, cat mai variate, cum ar fi un inel de dentitie, cuburi, cesti din plastic, animale sau papusi din carpe, un carusel muzical. Alternati pozitia obiectelor (pe ambele parti, la capatul de sus sau de jos al patului).
►Copilului ii trebuie aceste obiecte pentru a incerca sa le prinda.
►Incurajati-i miscarile si reduceti treptat suportul. Progresiv, tineti-l la inceput de solduri. El va trebui sa incerce sa-si tina capul drept.
►Cand emite sunete, aratati-i ca sunteti bucuros, aplecati-va deasupra lui, atingeti-l, radeti usor, imitati sunetele caraghioase pe care le emite va sporovai si mai mult.
►Vorbiti cu bebelusul si in timpul baii sau cand il leganati.
►Plimbati-l prin casa, nominalizand obiectele pe care le vede sau identificand sunetele pe care le aude.
►Pentru a-l calma, vorbiti-i cu blandete, emiteti sunete precum “aaa” sau “mmm” sau alte sunete apasatoare sau cantati-i cantecelul preferat.
►In timpul baii si al schimbarii scutecului, faceti cateva miscari de decontractare: deschideti si aduceti mainile peste piept, faceti-l sa pedaleze cu picioarele. Miscarile trebuie sa fie blande si ritmice.
►In pozitie culcata, tineti degetele bebelusului pentru a se putea ridica sau aseza.
►Ocazional, este bine sa lasati sugarul singur, sa-si descopere mainile si sunetele pe care le emite.

Cele mai bune jucarii: jucarii muzicale, baloane, clopotei cu marginile rotunjite, jucarii ce se balanseaza, animale din plus, cuburi din lemn, jucarii din cauciuc, pe care sa le poata presa.

Vezi care sunt etapele dezvoltarii psihomotorii normale pe care trebuie sa le dobandeasca un copil de 3-4 luni, comparativ cu un copil care are intarzierei in dezvoltarea abilitatilor motorii.

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!